Які у калини цілющі властивості?

Цілющі властивості у калини

Калина – багаторічний чагарник, що сягає до 2 – 2,5 метра заввишки. Росте в вогкуватих лісах, по узліссях, вирубках, берегах річок, озер і боліт. А будь-який двір українського селища, без цієї рослини, взагалі уявити не можливо. З давніх пір люди люблять калину за можливість використання її в господарстві і народній медицині.

Які цілющі властивості має калина?

Але особливо цінними завжди вважалися цілющі властивості калини, проте користуватися ними потрібно обережно і в кожному конкретному випадку радитися з лікарем. Сік і відвар з її плодів рекомендується пити при застуді, кашлі, проносі, виразковій хворобі шлунку, колітах, геморої, внутрішніх і носових кровотечах; він заспокоює болі при бронхіальній астмі і гіпертонії, а 10-20% розчин соку застосовується також при хворобах шкіри, вуграх і виразках, добре очищає обличчя.

Плоди калини тонізують, покращують роботу серця, дають сечогінну дію, корисні при неврозах, судинних спазмах. Вітамінний чай з плодів має загальнозміцнювальну і заспокійливу дію. Така універсальна властивість плодів калини пов’язана з великим вмістом в них вітамінів С і Р (100 і 900 міліграмів на 100 грамів речовини відповідно), а також органічних кислот, каротину, желирующих речовин; в них багато цукру, дубильних речовин, а за вмістом заліза вони перевершують будь-які ягідні рослини.

Цілющими властивостями володіють й інші частини калини. Відвар з коренів – засіб від золотухи, судом, істерії, безсоння, ядухи; відвар з квіток – для поліпшення травлення, при спазмах в кишечнику і проносі, а також як відхаркувальний та потогінний засіб. Насіння має тонізуючу властивість, тому його можна додавати до кави і навіть використовувати як замінник. Кору зібрану ранньою весною, висушену і подрібнену в порошок, застосовують у вигляді відвару як кровоспинний засіб. І все це далеко не повний перелік цілющих можливостей калини. Калина завжди широко використовувалася і як декоративна рослина.

Приготування цілющих настоїв з калини

Цілющий настій калини, допомагає при застуді, захворюваннях ясен і діє як заспокійливий засіб, готують з висушених плодів. Розтирають у ступці дві столові ложки ягід, поміщають у термос і заливають однією склянкою крутого окропу. Настоюють три-чотири години. П’ють по половині склянки двічі на день або використовують для полоскань. Для приготування настою калини від гіпертонії змішують в рівних частинах плоди калини, траву пустирнику, сухоцвіту і м’яти, корінь валеріани. Заливають однією столовою ложку суміші окропом і настоюють 20 хвилин. П’ють по 0,5 склянки два рази на день. Вітамінний чай з плодів вживають при авітамінозах. Заварюють однією склянкою окропу одну столову ложку сушених ягід, настоюють одну-дві години, проціджують. П’ють по 0,5 склянки двічі на день. Чай надає загальнозміцнювальну і заспокійливу дію.

Сік із свіжих ягід калини знижує кров’яний тиск, знімає запаморочення і головні болі, зміцнює кровоносні судини, зупиняє носову кровотечу, заспокоює нервову систему, допомагає при запаленні кишечнику і діатезі, запобігає появі злоякісних пухлин. Для лікувальних цілей приймають по дві-три столові ложки соку, три-чотири рази на день. У вигляді дезінфікувального засобу сік калини використовується в косметиці. Однак не тільки ягоди, але і кора, квіти, листя, пагони, коріння калини наділені цілющою силою. Лікувальний вплив на організм людини передусім надає глікозид вібурнін, яким багата кора. Ще в ній є валеріанова і мурашина кислоти, дубильні речовини, смоли, глюкоза, сапоніни, кумарини. Кору заготовляють у квітні-травні, коли вона легко відокремлюється при соко-рухові. Сушать калину на горищах або (після прив’ялювання) в сушарках при температурі 50 – 60°С Термін зберігання чотири роки. Для приготування екстракту кори калини дві столові ложки висушеної і дрібно подрібненої кори заливають однією склянкою окропу. Кип’ятять близько тридцяти хвилин, відразу проціджують. Приймають по одній столовій ложці тричі на день, до їжі.

Настій з квіток калини благодійно впливає при гастриті зі зниженою кислотністю. Заливають дві столові ложки квіток однією склянкою крутого окропу. Настоюють три-чотири години. Після проціджування приймають по 0,5 склянки два рази на день. У вигляді полоскань використовують при ангіні та втраті голосу. Настоянка з квіток калини покращує травлення. Запущену золотуху лікують відваром молодих пагонів, а безсоння проганяють відваром з коріння. Сік з листя калини прикладають до уражених місць на шкірі при фурункульозі, шкірній висипці, лишаях. Відвар з молодого листя калини використовують як болезаспокійливий і відхаркувальний засіб. Крім того, калина — відмінний медонос, що цвіте на початку літа, коли ще мало розквітло інших рослин. Ще вона виділяє фітонциди, які дезінфікують навколишнє повітря.

При всіх незаперечних перевагах калина — рослина невибаглива, ідеально підходить для вирощування в будь-яких кліматичних умовах.

Схожі записи:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *