Сода від печії
Почуття дискомфорту, печіння за грудинною, яке поширюється від підложечної області, прийнято називати печією. Причиною вважається вплив кислоти шлункового соку на слизову оболонку стравоходу. Нерідко печія стає основною ознакою підвищеної кислотності шлунка. Сода – один з найпопулярніших засобів від печії. Однак, чи виправдане її застосування? В яких пропорціях її приймати? І нарешті, чи не шкідливо це? Саме відповіді на ці питання розглянемо далі.
Сода (гідрокарбонат натрію) – лужне з’єднання. Саме тому приймають її як засіб, здатний нейтралізувати соляну кислоту. Результат після прийому засобу помітний через кілька хвилин, саме через це так полюбився він людьми, які періодично страждають печією.
Як приготувати содовий розчин, який буде ефективний при печії?
Спосіб приготування чудодійного напою простий – в половині склянки теплої кип’яченої води розводять чайну ложку соди і дрібними ковтками випивають розчин. Не слід допивати до кінця, залишки краще вилити. Для більшого ефекту, після того, як прийнято засіб, потрібно зайняти напівлежаче положення. Полегшення відчується через кілька хвилин, проте досить часто воно не триває довго. Справа в тому, що сода не тільки нейтралізує соляну кислоту, але і сприяє одночасному виділенню вуглекислоти, яка збуджує слизову оболонку шлунка і таким чином провокує вироблення шлункового соку. Прийом содового напою можна повторити при необхідності, проте не можна зловживати – добова порція не повинна перевищувати 200 мл розчину.
При печії деякі приймають содову шипучку, відомо кілька способів її приготування.
Содова шипучка при печії. Рецепт №1
У склянці води розчиняють 1/2 чайної ложки столового яблучного оцту. Додають чайну ложку питної соди. Відразу після того, як напій почне пінитися, його слід випити невеликими ковтками.
Шипучка з соди від печії. Рецепт №2
У 2/3 склянки кип’яченої води розчиняють 1/4 чайної ложки кристаликів лимонної кислоти (якщо її немає, то можна замінити половиною чайної ложки лимонного соку), додають 1/2 чайної ложки соди. Гарненько розмішується засіб, як тільки він почне пінитися, потрібно його випити маленькими ковтками.
Чому сода шкідлива при печії?
Сода – швидка допомога при печії, однак її можна приймати тільки в тому випадку, якщо недуга проявляє себе вкрай рідко. При хронічній печії сода не допоможе, і що найгірше – спроба запити печію содовим напоєм призведе до того, що печіння через кілька хвилин повернеться з новою силою. Крім цього надлишок лугу може призвести до порушень кислотно-лужного балансу в організмі, наслідками якого вважаються:
- поява проблем з нирками;
- проблема із сечовидільною системою;
- набряки.
Крім цього, високий рівень натрію в крові негативно позначається на стані кровоносних судин, що призводить до накопичення рідини в тканинах, гіпертонії.
Також раджу почитати про бальзам від опіків.
Оцінити будь ласка статтю:
Сода впервые была получена в 1793 г. Лебланком, однако пищевая, очищенная сода была изготовлена в 1861 г. Сольвэ.
Так вийшло, що через проблеми зі шлунком печія стала проблемою. Багато чого перепробувала у боротьбі з нею, і соду в тому числі. Але Гастритол виявився найефективнішим.
Якщо під рукою немає нормального препарату від печії, то раз можна і соду випити. Але це не дуже корисно, наскільки мені відомо. У мене коли виникає відчуття печіння в грудях, то мені краще і надійніше 20 крапель Гастритолу накапати і печія відступає.
Ніколи соду не пила від печії і дуже рада. Мені у таких випадках Гастритол чудово допомагає. У мене гастрит, тому ця печія періодично з’являється. А після прийому Гастритолу легшало.