Користь яблучного соку

Яблучний сік і його користь для малюка.

Про користь яблучного соку знають не тільки дорослі, але й діти. Він вважається одним з найбільш корисних завдяки своєму багатому складу. Крім того, для жителів України яблуко – рідний фрукт, та й користі від свіжовичавленого соку з яблук, вирощених в наших садах, набагато більше, ніж від соків вичавлених із привезених фруктів. Яблучний сік не тільки один з найбільш корисних, але і один з найбільш доступних, завдяки невисокій ціні яблук порівняно з іншими фруктами. Здоровій людині можна в день випивати до одного літра соку, але багато лікарів вважають, що достатньо вживати 250-300 мл свіжовичавленого соку з яблук вранці за півгодини до їжі.

Не можна сказати, що яблучний сік містить велику кількість вітамінів, наприклад вітаміну С в 100 мл готового продукту міститься 90 мг, що становить всього 2 % від добової потреби людини в цьому вітаміні. Для порівняння: у 100 мл апельсинового соку міститься майже 50 % добової норми аскорбінової кислоти.

Незаперечна перевага яблучного соку перед іншими – це багатий набір мінералів, в цьому ні один інший сік не може зрівнятися з яблучним. В ньому міститься: калій, кальцій, магній, йод, залізо, цинк, хром, мідь, бор, кобальт, молібден та інші макро і мікроелементи. Крім того, свіжий сік з яблук містить природні ферменти, які допомагають переварюванню їжу, а також натуральні пектини, які нормалізують роботу кишечнику. Кількість органічних кислот і цукрів у яблучному соці залежить від сорту яблук, але в будь-якому випадку вона досить висока.

Користь яблучного соку

Органічні кислоти, що містяться у яблучному соці, сприяють виробленню шлункового соку, підвищують його кислотність. Природні ензими допомагають розщеплювати поживні речовини, тим самим покращуючи травлення. Лікарі рекомендують пити сік з кислих сортів яблук людям, які страждають гастритами з пониженою кислотністю. Пектин сприяє поліпшенню перистальтики кишечника, крім того допомагає впоратися із запорами і очистити організм від шлаків та шкідливих речовин. Володіє цей фруктовий сік і жовчогінною дією. Таким чином, яблучний сік поліпшує перетравлювання їжі на всьому протязі шлунково-кишкового тракту.

Яблучний сік використовується в багатьох дієтах не тільки для схуднення, але й для нормалізації обміну речовин і навіть в лікувальних дієтах. При регулярному вживанні свіжовичавленого яблучного соку вага знижується не тільки за рахунок поліпшення роботи травної системи, але й завдяки поліпшення обміну речовин. Хороший обмін речовин поліпшує стан шкіри, волосся і нігтів.

Хоч вміст вітамінів в яблучному соку не великий, він все ж сприяє зміцненню імунітету, є гарним засобом відновлення після важких хвороб і операцій. Радять пити його і при зниженому рівні гемоглобіну в крові.

Свіжовичавлений сік з яблук володіє антиоксидантними властивостями, тонізує нервову систему і підвищує життєвий тонус. Здавна відомо, що цей сік сприяє омолодженню клітин організму (яблука називають «фруктом молодості»), а також захищає їх від згубної дії вільних радикалів. Американські дослідники встановили, що при щоденному вживанні двох склянок цього соку у людей знижується ризик розвитку розумових відхилень, людина навіть у похилому віці зберігає інтелектуальні здібності і хорошу пам’ять.

Також вчені довели, що щоденне вживання 200-300 мл яблучного соку допомагає нормалізувати жировий обмін, кров очищується від холестерину, а стінки капілярів стають більш міцними і еластичними. Тому яблучний сік вважається відмінним засобом для профілактики інфарктів та інсультів.

Шкода від яблучного соку

Як у багатьох інших свіжих фруктових соків, у яблучного також є обмеження до застосування. Не рекомендується пити людям, які страждають гастритами з підвищеною кислотністю, виразковою хворобою шлунка і кишечника, а також панкреатитом в період загострень. Під час ремісії захворювання вживання соку допускається, але краще розбавляти його кип’яченою водою або відваром шипшини.

Протипоказанням до вживання яблучного соку – є алергія на яблука. Таке явище зустрічається вкрай рідко, але в таких випадках зазвичай йдеться про алергічної реакції на якісь певні сорти яблук. Сік із зелених яблук можуть пити практично всі. Людям, страждаючим цукровим діабетом, також слід вибирати зелені кислі яблука для приготування соку, оскільки в них міститься менше цукрів.

Незважаючи на користь яблучного соку, молодим мамам, які годують дитину, не рекомендується пити його в перші кілька місяців життя малюка, оскільки це може у нього спровокувати здуття і біль в животі. Починати пити сік треба потроху, спостерігаючи за реакцією малюка.

Навіть здоровим людям не варто випивати більше одного літра яблучного соку за день. Надмірне його вживання може призвести до появи відчуття тяжкості в животі, метеоризму і діареї.

Як давати яблучний сік дитині?

Яблучний сік традиційно вважається одним з перших продуктів, з яким знайомиться немовля. За останні десятиліття думка педіатрів дуже змінилися щодо термінів введення першого прикорму, в ролі якого рекомендувався саме яблучний сік найкорисніший і гіпоалергенний. Якщо раніше цей продукт починали давати дитині у віці трьох місяців, а інколи й раніше, то тепер педіатри не радять вводити будь-які соки раніше 5-6 місяців. Крім того, занадто раннє введення, навіть корисного яблучного соку, може надати негативний вплив на травну систему малюка.

Для дітей рекомендується робити сік самостійно із свіжого стиглого яблука. Для цього достатньо очистити яблуко від шкірки, натерти його на крупній тертці і віджати через марлю отриману суміш. Починати вводити яблучний сік в раціон малюка слід з невеликої кількості, не більше половини чайної ложки. Якщо у дитини немає алергічної реакції і проблем з травленням, то можна поступово збільшувати кількість соку, але не більше ніж до 50 мл на день. Для дитячого харчування рекомендується розбавляти яблучний сік кип’яченою водою (1:1 або навіть 1:2).

Схожі записи:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *