Про користь березового соку

Яка користь березового соку?

Березовий сік з цукром – напій родом з дитинства! Майже безбарвний, схожий з виду на воду, він таїв у собі приємний сюрприз – солодощі з легкою ноткою кислинки і надзвичайну свіжість. Запити таким соком дитсадівський обід – це було справжнє задоволення. У чому ж, користь березового соку? Виявилося, що напій з магазину – несправжній сік! Якщо пити, то натуральний, який видобувають у певний час року та певним способом.

Коли потрібно збирати березовий сік?

Березовий сік зміцнює організм. Цей освіжаючий екологічно чистий напій здавна славився своїми цілющими властивостями. До того, як на березі розпустяться клейкі листочки, в період танення снігу, починається рух соку, який в народі називали «плач берези». Дерево дає сік 15-20 днів. Процес зазвичай починається в березні і триває до квітня. Береза, діаметр якої менше 20 сантиметрів, не годиться для збору соку. Чим товще стовбур, тим більше отворів можна зробити. Рясніше всього випливає сік в період з полудня до шостої години вечора. Сік, зібраний з берези, що росте біля траси або в промисловому районі, принесе швидше шкоду, ніж користь. Адже береза вбирає не тільки вітаміни і мінерали, а й важкі метали. Безглуздо купувати такий сік в магазині – при консервуванні знищується більшість корисних речовин. Магазинний березовий сік може бути смачним десертом, але не більше того. Для отримання соку потрібно вирізати невеликий квадратик на корі (приблизно 20 сантиметрів від ґрунту), попередньо зачистивши це місце. Коловоротом провертають поглиблення на 3-4 сантиметри всередину. Сік потече цівкою. Далі можемо приєднати жерстяний жолоб, або переганяти сік в пляшку за допомогою марлевої стрічки. Після збору соку надріз щільно замазують воском або забивають мохом. Можна використовувати для цих цілей господарське мило. Робиться це для того, щоб захистити дерево від бактерій і грибів. Адже рани можуть виявитися смертельними для берези.

Лікувальні властивості березового соку

Для лікувальних цілей зазвичай використовують сік двох видів беріз – розкидистої і повислої. І не тільки сік. З цих дерев отримують активоване вугілля і дьоготь. Для лікувальних настоянок використовують їх листя та бруньки. Саме з беріз отримують ксиліт – замінник цукру для діабетиків. Його отримують з відходів деревини. Користь березового соку полягає у вітамінах і мінералах, ферментах і органічних кислотах. Солі і корисні біологічні сполуки розчиняються в соку. Виходять майже універсальні ліки, які містять від 0,5 до 2% цукру. У складі березового соку є ферменти, дубильні речовини і органічні кислоти, а також солі калію, кальцію, заліза, рослинні гормони, глюкоза та фітонциди (речовини, які вбивають мікроби). Відомо про регенеруючі дії березового соку. Він прискорює метаболізм і надає тонізуючу і загальнозміцнюючу дію на організм. Крім того, сік берези захищає від вірусів і очищає організм від шлаків. Він успішно застосовується для боротьби з різними запальними захворюваннями шкіри, при ангіні, туберкульозі. Сік берези відновлює кров, очищає її, робить благотворний вплив на кістки і зуби. Якщо щодня пити березовий сік, то можна позбутися від депресивного стану і синдрому хронічної втоми. Особливо корисний напій жінкам у період клімаксу. Березовий сік – відмінне зілля для чоловіків. Він допоможе підвищити потенцію.

Як зберегти користь березового соку?

Пам’ятайте, що всі лікувальні властивості березового соку проявляються лише тоді, коли сік свіжий. Його можна зберігати в прохолодному місці не більше двох діб. Оптимальною вважається доза в одну склянку. Приймають сік раз на день, за 20-30 хвилин до їжі. Курс вживання — три тижні. Натуральний березовий сік смачний сам по собі. Це солодкуватий і незвичайно освіжаючий напій. Однак при бажанні можна коригувати його смак – додавати відвари трав, фруктові та овочеві соки.

Наші предки робили добрі напої на основі березового соку: квас, крюшон або коктейль.

Для приготування квасу в ємність з березовим соком опускали кірки житнього хліба. Щоб їх легко можна було вийняти, хліб поміщали в полотняний мішечок. Цей мішечок знаходився в ємності два дні, за цей час починає бродити сік, завдяки дріжджам в хлібі. На третій день додавали природний консервант – кору дуба (одне відро кори на бочку соку). Щоб квас мав приємний смак і аромат, до нього додавали листя вишні, кріп, ягоди. Готується напій два тижні, він придатний для вживання всю зиму.

Можна розповісти про ще один рецепт. Ємність з соком ставлять на три дні в темне місце. Потім додають сухарі житнього хліба або добре прогріті в духовці ячмінні зерна. На 10 літрів соку додають 60 грамів сухарів. Після додавання напій настоюють ще добу і проціджують.

Коктейль з березового соку вигадали сучасні гурмани, розпещені достатком березового соку. Можете спробувати, швидше за все, це смачний десерт. На дві склянки соку беруть чотири столові ложки ягідного сиропу і сто грамів морозива. Інгредієнти змішують в міксері. Перед вживанням в коктейль додають ще стільки ж морозива і напій готовий.

Наступна тема буде про масаж при головному болі.

Схожі записи:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *