Чим корисні ягоди годжі?

Чим корисні ягоди годжі?

У 2004 році в австралійському журналі “Bazar” вийшла стаття про унікальні властивості ягід годжі проти целюліту. З того часу суперечки про користь ягід не вщухають. Інтернет рясніє як захопленнями, так і негативними відгуками. Спробуємо розібратися, чи корисні “ягоди годжі”.

Які корисні речовини та вітаміни вони містять?

Ягоди годжі корисні чи шкідливі?

Ягоди годжі – це плоди рослин дерези китайської або дерези звичайної. Ці два дуже близьких види родом з Китаю, але дереза звичайна зараз повсюдно поширена в Європі, де її називають “заманухою” або “вовчою ягодою”. Варто зазначити, термін вовча ягода об’єднує групу рослин, не всі з яких мають отруйні властивості. Так, ягоди дерези не отруйні. Вони здавна застосовуються в Китайській традиційній медицині, як засіб від головного болю, для покращення зору, як загальнозміцнювальний і тонізуючий засіб.

Рекомендують ягоди дерези для підтримання тонусу організму і у традиційній західній медицині, проте радять не порушувати дозування: 30 міліграм сушених ягід на добу.

Вміст ягодів годжі:

  • містять велику кількість вітаміну С (близько 270 мг);
  • багато вітамінів групи В (В1-11 мг, В2 – 20,3 міліграмів, В6 – 3 мг, В12 – 2,4 мг);
  • плоди дерези містять бета-каротин – 3,96 мг;
  • фосфор – 6,7 міліграм;
  • залізо – 3,4 мг;
  • кальцій – 111 міліграм;
  • селен – 50 мікро-грам;
  • полісахариди – 45 мг.

По суті, ягоди годжі – це хороша полівітамінна добавка до їжі. До того ж, незважаючи на те, що в західному світі майже ніяких серйозних клінічних досліджень ягід не проводилося, китайські медики вважають, що плоди дерези здатні допомогти в боротьбі з такими захворюваннями, як діабет, атеросклероз, та із деякими формами онкологічних захворювань.

Ягоди годжі містять антиоксиданти (вітамін С, бета-каротин, лікопін, селен), які захищають організм від вільних радикалів, уповільнюють процеси старіння.

Щодо того, наскільки ягоди годжі корисні для схуднення, можна дати двояку відповідь. Так, плоди дерези можна використовувати під час дієт, щоб збагатити свій раціон вітамінами та мінералами, а так само для підтримки бадьорості духу, адже ці ягоди володіють легким тонізуючим ефектом. Але вони навряд чи допоможуть тим, хто днями лежить на дивані і їсть цукерки кілограмами.

Ягоди годжі безумовно приносять користь, якщо вживати їх сушеними в рекомендованій кількості 30-50 грам. Але існують і протипоказання:

  • не рекомендовані вагітним жінкам, так як можуть вони викликати алергію, а так само за деякими даними, спровокувати переривання вагітності;
  • плоди дерези протипоказані людям з алергією на червоні фрукти або овочі, пасльонові;
  • не варто їх давати і дітям до трьох років, із-за високого ризику алергічних реакцій;
  • людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту перед вживанням в їжу ягід, варто проконсультуватися з лікарем;
  • протипоказані ягоди годжі людям, які приймають антикоагулянти і ліки від гіпертонії.

Як вживати ягоди годжі?

Плоди ягодів можна заварювати окропом, як чай. Можна додавати в каші, йогурти, або розтерти в ступці і використовувати як спеції для приготування страв із свинини або птиці. Або приготувати тібетський суп.

Інгредієнти:

  • білий гриб – 15 грам;
  • пітахайя – 15 грам;
  • цукор – ½ столової ложки;
  • ягоди годжі – 15 грамів.

Приготування. Спочатку потрібно замочити гриби у воді, очистити і заварити в окропі на 10 хвилин. Потім ще 10 хвилин готувати білий гриб і ягоди годжі на паровій бані. Плоди пітахайї дрібно нарізати і покласти у киплячу воду, додати ягоди годжі, білий гриб і цукор. Варити тридцять хвилин.

У будь-якому випадку, яка б кулінарна ідея не спала на думку, від цього користь від “ягідів годжі” меншою не стане.

Оцінити будь ласка статтю:

Схожі записи:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *