Чим корисний бурий рис?

Чим корисний рис бури.

Рис є популярною зерновою культурою в усьому світі — близько половини населення нашої планети щодня використовують його в їжу. Найбільш поширена рослина в південно-східних азійських країнах, де його вважають національним продуктом харчування. З усіх сортів рису найкориснішими є бурий (карго) і дикий рис, так як в них міститься найбільше цінних речовин. Світло-коричневий колір зерен обумовлений тим, що в процесі обробки від них не відокремлюють зародки і висівки — в цих частинах укладається максимальна кількість мінералів. Вітаміни Е, РР, групи В, амінокислоти, фосфор, залізо, кальцій, цинк, кремній, натрій, магній, йод, селен – ось перелік найбільш важливих для здоров’я елементів, які містяться в коричневому (бурому) рисі.

У порівнянні з білим рисом, який пройшов етап шліфування, у бурому рисі міститься більше харчових волокон і цінних білків. Продукт багатий вуглеводами і ненасиченими жирними кислотами, що зумовлює його досить високу живильну цінність. Для тих, що худнуть, його користь полягає в тому, що завдяки антиоксидантам знижується рівень тригліцеридів в крові, а це, в свою чергу, перешкоджає відкладанню жирової тканини «про запас». Також бурий рис виводить з організму поганий холестерин за рахунок великого вмісту клітковини. Крім цього в продукті міститься гамма-орізеін, який пригнічує ріст ракових клітин.

Вживання бурих сортів злаку допомагає відновити водний баланс в організмі, вивести зайву рідину, поліпшити кровообіг і обмін речовин. Готовий продукт не містить глютену, тому не має протипоказань до вживання. Щоб отримати максимальну користь, готувати його потрібно без додавання солі. За його допомогою можна полегшити стан при діареї: він має в’яжучу дію, а багатий мінеральний склад заповнює брак важливих елементів після зневоднення.

Користь бурого рису і лікувальні властивості.

Бурий рис рекомендується вживати в їжу при різних захворюваннях – цей продукт сприяє виведенню токсинів і солей важких металів, нормалізує вуглеводний і ліпідний обмін, підвищує імунітет, благотворно впливає на ендокринну систему і є профілактикою цукрового діабету, полегшує стан при печії, відновлює кишкову мікрофлору. Бурий рис позитивно впливає на травлення, а за рахунок вмісту селену і поліфенолів є профілактикою раку підшлункової залози.

Також продукт допомагає відновити сили після перенесених травм і операцій, корисний бурий рис і для годувальних мам, так як сприяє гарній лактації. У бурому рисі міститься тіамін (вітамін В1), який необхідний для нормального функціювання нервової системи. Крім цього, він покращує стан шкіри і волосся за рахунок вітаміну Е і групи В. І хоча багатьом звичніше бачити на столі білий рис, правильно приготований бурий аналог буде перевершувати його за смаковими якостями.

Крім збагачення організму цінними властивостями бурий рис надовго забезпечує почуття ситості, дарує бадьорість і прекрасне самопочуття, так як засвоюється повільніше інших продуктів. Вживання коричневого рису в поєднанні з овочами, м’ясом і рибою дозволить не тільки насолодитися смачним блюдом, але і допоможе зміцнити здоров’я всіх членів сім’ї, зарядити енергією на весь день.

Оцінити будь ласка статтю:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Оцінки відсутні)
Loading...

Схожі записи:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *