Про користь і склад коров’ячого молока

Коровяче молоко, яка від нього користь і його склад?

Коли люди вперше познайомилися зі смаком коров’ячого молока, ми не знаємо. Але з літописів відомо, що перші продукти з молока почали отримувати на Київській Русі ще в IX столітті. Правда до городян воно стало доходити тільки в XIX столітті, при цьому, спочатку молоко по дорозі неминуче скисало, тому корів стали тримати прямо в місті?! Причому перші «ферми» стали утворюватися при пожежних командах. Пізніше, коли стали будувати залізні дороги і з’явилися спеціальні вагони-льодовики, виникла і стала бурхливо розвиватися ціла молочна індустрія.

Сьогодні з’явилося багато дрібних підприємств, а також великих концернів по переробці молока, отримання різноманітних молочних продуктів. Між ними йде постійна боротьба за свого покупця, тому купити якісне молоко, масло, сир, кисломолочні продукти – не проблема.

Ми знаємо, що організм дитини харчується виключно материнським молоком. Нерідко його з успіхом замінює молоко від корів. У багатьох любов до молока переростає на все життя. Але як бути з дорослими? Відомо, що з віком у деяких людей, знижується здатність до переробки молочного цукру – лактози. Та й основний білок молока – казеїн, також у деяких засвоюється гірше. Тому лікарі – дієтологи радять літнім людям відмовлятися від молока і переходити на кисло – молочні продукти: кефір, ряжанку, йогурти, сметану. Британські вчені припускають, що одна з форм казеїну (А1), що може призвести до серцево-судинних захворювань.

Склад молока

Так що ж міститься в молоці? Про відсоток жиру знають всі. Звичайне парне молоко після доїння містить близько 4.5% – 6% жиру. А в магазинах продають молоко жирністю від 0,5% (нежирне) до 3.5% (дуже жирне). Як же виходить все це різноманіття? На молочних заводах молоко очищають, потім його розділяють на дві фракції – знежирену та вершки (жирну). Потім змішують їх у різних пропорціях, і отримують молоко з різною жирністю. Саме молоко – це універсальний природний коктейль з речовин, необхідних нашому організму. Головні серед них білки і всі амінокислоти, які є головним будівельним матеріалом для клітин, лактоза – джерело енергії, молочний жир. А так само майже всі вітаміни і ще близько 80 різних хімічних елементів. Молоко показано при туберкульозі, недокрів’ї, отруєннях, гастритах і інших захворюваннях.

Але молоко розрізняється не тільки по жирності, але і за ступенем теплової обробки. Пастеризоване молоко (нагрівання від 63 до 95 градусів, так гинуть всі бактерії, але їх спори можуть залишитися). Топлене молоко (тривала витримка при температурі 95 – 99 градусів С, має характерний кремовий відтінок, частина корисних речовин втрачається). Стерилізоване молоко (температура вище 100 градусів С, так знищуються бактерії та їхні спори, його можна зберігати без холодильника). «УВТ оброблене» – ультра-високотемпературна обробка (на кілька секунд нагрівають до 135-150 градусів і миттєво охолоджують, це дозволяє зберегти максимум корисних речовин).

Але сьогодні важливий інтерес викликає матеріал, з якого виготовлено молоко. Ще зовсім недавно в магазинах всі полиці були заставлені так званим «порошковим» або по-іншому, відновленим молоком. За якістю, воно значно поступається цілісному. Зараз вже прийнято новий регламент, згідно якого кожен виробник зобов’язаний вказати сировину, з якої зроблено молоко. Раніше найкориснішим вважалося не жирне, незбиране молоко, з делікатною тепловою обробкою. Сьогодні все більшим попитом користується молоко, збагачене різними добавками: мікро і макроелементами (залізом, йодом, кальцієм, селеном), вітамінами, харчовими волокнами та іншими «корисними речами».

Серед молоді набирає популярність харчування молочними коктейлями з додаванням фруктових соків. Французи додають в молоко харчову добавку з виноградної мезги, а японці винайшли молочне пиво. Справжній алкоголь з молока, хмелю і дріжджів.

Схожі записи:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *