Дієта при подагрі: що можна, а чого ні

Дієта при подагрі - лікування

Подагру називають хворобою піратів, королів і аристократів. Це чоловіча хвороба, причому віддає перевагу вона забезпеченим людям, які ведуть дозвільний спосіб життя, їдять багато жирної їжі, зловживають алкоголем. Воістину «капкан для ніг», який чекає людину в самий несподіваний час. Суглоби раптово опухають і червоніють так, що неможливо доторкнутися.

Подагра частіше вражає суглоби пальців ніг. І відбувається це через порушення засвоєння пуринів, які є життєво важливими компонентами клітин. Основна їх кількість поставляється з їжею і міститься практично у всіх продуктах. Нирки деяких людей не виводять продукт розпаду пурину – сечову кислоту. Якщо це вчасно не врегулювати і не почати лікування, то подагра в ногах. В такому випадку пропонують дієту при подагрі, складену з продуктів із низьким вмістом пурину.

У яєчному білку пуринів зовсім немає, а у жовтку їх дуже мало. У сирі пурину теж практично не міститься. У цьому випадку нас турбує не наявність в продуктах білків, жирів і вуглеводів, а вміст клітинних ядер. Людина може з’їсти білковий омлет з десятка яєць, і нічого не станеться, а може перекусити салатом зі спаржі та кольорової капусти, і у неї почнеться напад подагри.

Розвиток подагри

Діагностувати подагру дуже легко, досить огляду хворого суглоба і результатів аналізу крові. Високий рівень у крові сечової кислоти і солі зсередини голками впивається в тканини і викликає запалення, від чого страждають нирки і розвивається сечокам’яна хвороба. Прийнято говорити про первинну та вторинну подагру. При первинній відсутній фермент, що розкладає сечову кислоту, в результаті чого з організму не вимиваються урати. Її пов’язують із:

  • гіпертонією;
  • цукровим діабетом;
  • ожирінням.

Вторинна подагра розвивається на фоні порушення роботи ендокринної системи та прийому деяких ліків, які піднімають рівень сечової кислоти. А аспірин уповільнює процес її виведення з організму. В цьому випадку слід пройти обстеження УЗД для виявлення наявності каменів у нирках і визначення порушення функції.

Продукти при подагрі

При перших ознаках, які сповіщають про виникнення подагри, або навіть з метою її профілактики слід звернути увагу на зміст пурину в деяких продуктах:

Зміст пурину в мг/100 грам.

Какао — 1900.
Печінка — 300.
Телятина — 150.
Короп — 135.
Сардини — 120.
Оселедець — 120.
Курятина — 110.
Рис — 110.
Горох — 100.
Яловичина — 100.
Шпроти — 82.
Кролик — 60.
Язик — 55.
Щука — 48.
Боби — 44.
Спаржа — 30.
Шпинат — 23.
Редис — 10.

При схильності до подагри, головне – контроль рівня сечової кислоти. Контролювати можна подагру дієтою. На початковій стадії можна уникнути ліків. Любителям пива доведеться з ним розпрощатися назавжди, так як пурину тут видимо-невидимо. У періоди загострення виключаються наваристі бульйони, приправи, гострі закуски, гриби та продукти, представлені в таблиці вище.

Необхідно знизити кількість солі і пити багато рідини, гарний зелений чай. Можна скористатися допоміжними інструментами: масажем, голковколюванням. Уражений суглоб треба тримати в спокої, не травмувати взуттям. Якщо в сім’ї страждали подагрою, то потрібно бути уважніше подвійно: правильно харчуватися, стежити за власною вагою. Профілактика хвороби набагато легше самого процесу лікування.

Дієта № 6 від подагри

Рекомендується дотримуватися дієти номер 6 при подагрі, добовий раціон якої становить — 3 кг. Приймати їжу потрібно не менше 4-ох разів на протязі дня, а м’ясо і рибу, що входять до складу харчування, тільки відварювати або готувати на пару.

Можна при подагрі:

  • хліб білий, житній, пшеничний;
  • супи молочні, фруктові, вегетаріанські, борщі, розсольники;
  • рідко нежирне м’ясо або рибу;
  • овочі, фрукти і ягоди;
  • макаронні вироби;
  • яйце в день;
  • молоко і кисломолочні продукти;
  • чаї та відвари;
  • вершкове і рослинне масло.

При подагрі не можна вживати:

  • грибні та м’ясні бульйони;
  • ковбасні вироби;
  • рибні і м’ясні консерви;
  • оселедець;
  • гострі сири;
  • натуральну каву і міцний чай;
  • бобові;
  • печінку, легені, нирки.

Дотримання дієти при подагрі на ногах — обов’язковий захід. До речі, деякі застосовують цю дієту для зниження ваги.

Меню дієти № 6

Для людей, які важко орієнтуються в продуктах, і в яких при наведених списках продуктів паморочиться голова, складено зразкове меню на допомогу.

Понеділок.

8-9 годин. Вівсяна каша на молоці, свіжі огірки, відвар шипшини.
12-13 годин. Сир зі сметаною, фруктовий кисіль.
16-17 годин. Картопляний суп, фаршировані рисом кабачки в сметанному соусі, полуниця з вершками.
19-20 годин. Сирники, капустяні котлети, томатний сік.
22 години. Яблуко.

Вівторок.

8-9 годин. Рисова каша на молоці, терта морква зі сметаною, яйце некруто, чай з лимоном.
12-13 годин. Молода картопля з огірком, яблучний сік.
16-17 годин. Овочевий суп зі сметаною, запіканка сирна, кисіль молочний.
19-20 годин. Печені яблука, фруктовий сік.
22 години. Кефір.

Середа.

8-9 годин. Свіжа капуста, макарони з сиром, чай.
12-13 годин. Картопляні оладки зі сметаною, сік.
16-17 годин. Пісний борщ, відварне м’ясо, лимонне желе.
19-20 годин. Сирники зі сметаною, овочеве рагу, кисіль.
22 години. Яблуко.

Четвер.

8-9 годин. Гречана каша на молоці, салат з яблук і капусти, яйце некруто, чай.
12-13 годин. Запіканка з яблук і моркви, відвар шипшини.
16-17 годин. Овочевий суп, млинці з сиром, кисіль.
19-20 годин. Печені яблука і гарбуз, сік.
22 години. Кисляк.

П’ятниця.

8-9 годин. Салат з помідор, сир зі сметаною, кисіль.
12-13 годин. Капустяні котлети, напій шипшини.
16-17 годин. Молочний суп з локшиною, голубці з гречкою, виноград.
19-20 годин. Сирний пудинг, морквяні котлети, компот з фруктів.
22 години. Яблуко.

Субота.

8-9 годин. Пшоняна каша на молоці, овочевий салат, омлет з одного яйця, чай.
12-13 годин. Морквяні зрази з яблуком і родзинками, відвар шипшини.
16-17 годин. Капустяні щі, сирний пудинг, молочний кисіль.
19-20 годин. Білковий омлет, запечені кабачки зі сметаною, сік.
22 години. Кефір.

Неділя.

8-9 годин. Салат з помідорів і огірків, сир, компот.
12-13 годин. Запечена капуста, кисіль.
16-17 годин. Окрошка, відварна курка та рис, печені яблука.
19-20 годин. Овочеве рагу, биточки з перловки і сиру, чай.
22 години. Кефір або яблуко.

Для зручності можна самому вибирати і комбінувати, яку дієту при подагрі використовувати.

Що таке стіл № 6?

У радянський час подібну дієту було прийнято називати «стіл № 6». Спрямованість одна – лікування подагри, сечокам’яної хвороби з виведенням каменів, що складаються в основному з уратів.

Дуже важливо, щоб харчування відбувалося по годинах. Це, до речі, основний принцип зниження маси тіла, для якого також вдаються при такій дієті. Подібний режим дозволяє домогтися відчуття насичення при низькому споживанні калорій. При складній формі подагри дієту і лікування медикаментами на розсуд лікаря необхідно поєднувати.

Трохи про часник і цибулю

Мудрість приходить з роками. Варто скористатися віковим досвідом, який виражений в одній народній фразі: «Цибуля – від семи недуг». Про цілющі властивості цибулі мало хто не знає. Тому і при подагрі лікування цибулею і часником дуже вітається.

Цибуля знімає нервову і фізичну втому, покращує обмін речовин. По можливості потрібно додавати її всюди: в салати, супи, гарніри. При подагрі можна приймати дві-три ложки перед їжею три рази на день таку настоянку: 300 грамів подрібненої цибулі, 100 грам меду, 600 грамів сухого білого вина.Дієта при подагрі для лікування

Часник – чарівник. Він не перестає дивувати, так як його властивості виявляють все нові й нові дії. Ним стимулюється виділення шлункового соку і запобігається процес гниття в кишечнику, краще засвоюється їжа. У народній медицині від подагри застосовують спиртову часникову настоянку. Є ще один чудовий рецепт, його можна комбінувати при подагрі з дієтою “6”: 200 грамів часнику, 300 грамів цибулі подрібнюємо і змішуємо з 0,5 кг журавлини. Добу настоюємо, а потім змішуємо з одним кілограмом будь-якого меду. Приймати перед їжею три рази на день, по одній чайній ложці.

Для гурманів є хороша новина: симптоми подагри дієта знімає легко, якщо включити в раціон сир тофу, ананас і соєві продукти. Вони дуже швидко виводять з організму сечову кислоту. Є один секрет, який мало хто знає: знаменитий бромелаін, що міститься у верхівці і качані ананасу, дуже швидко випаровується при розрізуванні. Тому з’їдати його потрібно моментально, щоб уповільнити запальні процеси при подагрі.

Замислюйтесь про те, що потрібно їсти. Не труїте свій організм, допоможіть йому вижити і без того в несприятливих умовах сучасного світу.

Схожі записи:

Коментарі

  1. Від Облачко

    Відповіcти

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *