Дієта при псоріазі – меню

Дієта при псоріазі - меню і раціон

Псоріаз виникає внаслідок порушення процесів обміну речовин. За деякими даними, в результаті таких порушень з’являється розбалансованість мікрофлори шлунка і кишечнику, що також призводить до дерматозів. Досить серйозним супутнім фактором є і ожиріння. Крім медикаментозного лікування, система живлення має великий вплив на перебіг захворювання. Кожен людський організм реагує на продукти харчування і дієти по своєму, тому прописати єдину систему харчування, або дієту при псоріазі, практично неможливо.

Можна навести приблизний перелік продуктів і страв з них, і варіанти застосування.

Принципи дієти при псоріазі

Хлібобулочні вироби рекомендовано використовувати з борошна грубого помелу і несвіжий хліб, вчорашній або підсушений. Випічка застосовується несолодка, млинці і оладки в обмеженій кількості. Білий пшеничний хліб, солодка здоба, листкове тісто бажано не вживати.

Супи варяться вегетаріанські, на овочевому, рибному бульйоні, або дуже слабкому м’ясному, з крупами і невеликою кількістю макаронних виробів, також борщі овочеві тощо. Міцні м’ясні і рибні бульйони, грибні навари небажані.

М’ясо рекомендується нежирне яловиче, телятина, кролик у вареному або запеченому вигляді, шматками рубаними, але невеликими порціями, максимум до 150 грам. Жирні сорти, копчені види м’яса, консерви з прянощами і маринадами, копчені ковбаси, сосиски підкопчені і сардельки вживати не рекомендується.

Риба рекомендується нежирна у вареному або запеченому вигляді, можна трохи підсмажити після варіння, також в невеликих кількостях. Копчена і солона риба, балик, ікра не рекомендуються.

Молочні продукти використовуються невисокої жирності, нежирний сир у вигляді пудингів, запіканок, сирників. Твердий сир небажаний. Не рекомендується застосовувати солодкі сири, йогурти, вершки, ряжанку.

Яйця і яєчні продукти з обмеженням кількості до двох штук в день, в будь-якому вигляді, крім смажених.

Крупи використовуються з обмеженнями, але тільки за умови зменшення кількості хлібобулочних виробів. Рис, манні, вівсяні крупи, макаронні вироби і бобові виключаються з раціону.

Овочів потрібно вживати якомога більше, бажано в сирому вигляді. Варена картопля, зелений горошок, буряк, морква обмежуються за кількістю, солоні і мариновані овочі маленькими порціями.

Із закусок виключають гострі і мариновані, приправлені перцем, корицею, оцтом.

Ягоди і фрукти використовуються у великих кількостях, сирі, варені, компоти, муси, варення, мед. Солодощі необхідно обмежити, виключивши цукор і шоколад, морозиво та солодкі киселі.

Чорний або зелений чай, слабка кава або кава з молоком. Несолодкі овочеві і фруктові соки, шипшина. Не рекомендується вживання солодких газованих напоїв, солодких соків – виноградного тощо.

Приблизне меню дієти при псоріазі

Сніданок: яєчний омлет, пудинг з вареної моркви, чай.

Обід: рисовий суп з овочами, гречана каша з запеченим м’ясом, яблуко, компот із сухофруктів.

Вечеря: нежирний сир зі сметаною, овочеве суфле, кава з молоком.

На ніч бажано вживати нежирний кефір.

Ось така, не складна дієта при псоріазі, меню якої має застосовуватися в період загострень.

Мітки:

Схожі записи:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *