Дієта при псоріазі – меню

Псоріаз виникає внаслідок порушення процесів обміну речовин. За деякими даними, в результаті таких порушень з’являється розбалансованість мікрофлори шлунка і кишечнику, що також призводить до дерматозів. Досить серйозним супутнім фактором є і ожиріння. Крім медикаментозного лікування, система живлення має великий вплив на перебіг захворювання. Кожен людський організм реагує на продукти харчування і дієти по своєму, тому прописати єдину систему харчування, або дієту при псоріазі, практично неможливо.
Можна навести приблизний перелік продуктів і страв з них, і варіанти застосування.
Принципи дієти при псоріазі
Хлібобулочні вироби рекомендовано використовувати з борошна грубого помелу і несвіжий хліб, вчорашній або підсушений. Випічка застосовується несолодка, млинці і оладки в обмеженій кількості. Білий пшеничний хліб, солодка здоба, листкове тісто бажано не вживати.
Супи варяться вегетаріанські, на овочевому, рибному бульйоні, або дуже слабкому м’ясному, з крупами і невеликою кількістю макаронних виробів, також борщі овочеві тощо. Міцні м’ясні і рибні бульйони, грибні навари небажані.
М’ясо рекомендується нежирне яловиче, телятина, кролик у вареному або запеченому вигляді, шматками рубаними, але невеликими порціями, максимум до 150 грам. Жирні сорти, копчені види м’яса, консерви з прянощами і маринадами, копчені ковбаси, сосиски підкопчені і сардельки вживати не рекомендується.
Риба рекомендується нежирна у вареному або запеченому вигляді, можна трохи підсмажити після варіння, також в невеликих кількостях. Копчена і солона риба, балик, ікра не рекомендуються.
Молочні продукти використовуються невисокої жирності, нежирний сир у вигляді пудингів, запіканок, сирників. Твердий сир небажаний. Не рекомендується застосовувати солодкі сири, йогурти, вершки, ряжанку.
Яйця і яєчні продукти з обмеженням кількості до двох штук в день, в будь-якому вигляді, крім смажених.
Крупи використовуються з обмеженнями, але тільки за умови зменшення кількості хлібобулочних виробів. Рис, манні, вівсяні крупи, макаронні вироби і бобові виключаються з раціону.
Овочів потрібно вживати якомога більше, бажано в сирому вигляді. Варена картопля, зелений горошок, буряк, морква обмежуються за кількістю, солоні і мариновані овочі маленькими порціями.
Із закусок виключають гострі і мариновані, приправлені перцем, корицею, оцтом.
Ягоди і фрукти використовуються у великих кількостях, сирі, варені, компоти, муси, варення, мед. Солодощі необхідно обмежити, виключивши цукор і шоколад, морозиво та солодкі киселі.
Чорний або зелений чай, слабка кава або кава з молоком. Несолодкі овочеві і фруктові соки, шипшина. Не рекомендується вживання солодких газованих напоїв, солодких соків – виноградного тощо.
Приблизне меню дієти при псоріазі
Сніданок: яєчний омлет, пудинг з вареної моркви, чай.
Обід: рисовий суп з овочами, гречана каша з запеченим м’ясом, яблуко, компот із сухофруктів.
Вечеря: нежирний сир зі сметаною, овочеве суфле, кава з молоком.
На ніч бажано вживати нежирний кефір.
Ось така, не складна дієта при псоріазі, меню якої має застосовуватися в період загострень.
Оцінити будь ласка статтю: