Гіпоалергенна дієта – продукти алергени

Гіпоалергенна дієта - продукти.

Сучасні ескулапи вважають алергію хворобою двадцятого століття, вона являє собою підвищену чутливість організму до деяких речовин. Найпоширенішими видами алергії є: алергія на пил і квітковий пилок, лікарські препарати, харчові продукти, укуси різних комах і навіть шерсть домашніх тварин тощо.

Гіпоалергенна дієта рекомендується лікарями при всіх перерахованих вище видах алергії. Але найчастіше таку дієту рекомендують всім людям, що страждають харчовою алергією, а також годувальним жінкам і навіть не привикшим до повноцінного дорослого харчування маленьким дітям.

Крім лікувальної, гіпоалергенна дієта для дітей іноді виконує діагностичну функцію. У разі необхідності виявлення харчового алергену, потрібно поступово виключати з раціону продукти, які можуть призвести до алергічної реакції.

Всі продукти, що споживаються людиною, поділяють на сильні, середні і слабкі алергени.

До сильної групи алергенів відносяться:

  • риба, морепродукти, ікра;
  • молоко і молочні продукти, а також сири;
  • яйця;
  • різні копчення, консерви, мариновані овочі, солоні та гострі продукти;
  • цитрусові фрукти і ягоди (оранжевого і червоного кольорів): полуниця, суниця, яблука, гранати, малина, хурма, вишня, диня, ананас, слива тощо;
  • деякі овочі: гарбуз, червоний перець, помідори, морква, щавель, селера, квашена капуста та інші, а також компоти, киселі або соки з них;
  • мед, гриби і горіхи;
  • кава, шоколад, какао і кондитерські вироби;
  • продукти з харчовими добавками;
  • екзотичні фрукти і овочі, сухофрукти;
  • спиртні напої.

Щоб не нашкодити малюкові, гіпоалергенна дієта годувальної матері змушує відмовитися від цих продуктів або звести їх споживання до мінімуму.

До середньої групи алергенів відносяться злакові, гречка, кукурудза, свинина, баранина, індичка, кролик, конина. Також не рекомендують пити відвари трав. З фруктів і овочів можна виділити персики, порічки, абрикоси, журавлину, брусницю, кавуни, зелений перець, боби, картоплю.

Всі інші продукти вважаються алергенами, що відносяться до низького ступеня. Тобто, дієта гіпоалергенна насамперед повинна включати в себе якісні продукти натурального походження.

Мітки:

Схожі записи:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *