Вівсяні висівки, яка від них користь?

Висівки вівсяні - користь.

Колись вівсяні висівки вважалися їжею для бідних, а також кормом для коней. Але зате представники знатних станів часто були худими і хворобливими, а прості селяни відрізнялися відмінним здоров’ям. Красою і здоровим виглядом сільських дівчат і хлопців щиро захоплювалися у своїх творах класики. Але причому тут вівсяні висівки? В них і криється розгадка!

Цей продукт дуже корисний для людського здоров’я. Але в ті далекі роки про це мало хто думав, хоч історія зберегла свідчення, що про користь вівсяних висівок знали ще в часи Гіппократа. Батько медицини нерідко рекомендував цей продукт своїм пацієнтам. В даний час факт корисності вівсяних висівок доведений ще й науково, на основі багатьох спостережень і досліджень.

Збалансований склад висівок

Вівсяні висівки являють собою вторинний продукт. Його отримують при помелі вівса – однорічної трав’янистої рослини з родини злакових. До них відносяться оболонка або шкірка зерна і залишки його живих клітин (так званий алейроновий шар), ендосперма і частинки зернового зародка. У висівках залишаються і частини зерна, але вони потім видаляються за спеціальною технологією.

Сьогодні цю «їжу для бідних» все частіше включають у свій раціон цілком забезпечені люди – олігархи, зірки естради, відомі телеведучі, представники модельного бізнесу. Вівсяні висівки допомагають поправити здоров’я, наситити організм корисними речовинами і налагодити нормальний метаболізм. Сама природа подбала про те, щоб цей продукт поєднав в собі мало не все, що вона може дати людині для повноцінного життя.

Вівсяні висівки багаті харчовими волокнами і корисними вуглеводами. Останні самі по собі мають низький гіпоглікемічний індекс і уповільнюють розщеплення крохмалю. Це не дає вуглеводам швидко всмоктуватися і відповідно, в крові не різко підвищується рівень цукру. Крім клітковини в них представлені рослинні білки, а також у них міститься 14 незамінних амінокислот і 9 замінних. До складу продукту входять різні жири: насичені, моно-ненасичені та корисні полі-ненасичені. Багато тут і вітамінів: групи А, В, бета-каротину, С, D, К, Е, РР, Н. З мінералів представлені: калій, натрій, магній, кальцій, кремній, сірка, хлор, фосфор, ванадій, бор, залізо, йод, марганець, кобальт, молібден, мідь, нікель, фтор, селен, цинк і хром. Присутні і такі корисні речовини, як лютеїн, лікопен і зеаксантин.

У чому користь для здоров’я?

Незважаючи на те, що вівсяні висівки були поширеною селянською їжею саме в Україні, про їхню користь з медичної точки зору першими «здогадалися» на Заході. У 1980 році в США опублікували результати наукових досліджень, де виявили, що ці висівки знижують в організмі рівень холестерину. Це відкриття стало справжньою знахідкою. Бо вже тоді було відомо, до чого призводить надмірне накопичення цієї жиро-подібної речовини на стінках судин, внаслідок чого виникають інфаркти та інсульти. Дізнавшись про такі корисні властивості вівсяних висівок, американці масово кинулися скуповувати цей продукт, який вмить отримав широке громадське визнання. Не минуло й кількох тижнів, як його запаси в країні просто закінчилися.

Відповідні наукові вишукування проводилися і в Австралії. Тамтешні вчені довели прямий зв’язок між регулярним вживанням вівсяних висівок і профілактикою цукрового діабету. Трохи вище ми згадували, що завдяки висівкам в крові стабілізується рівень вмісту цукру. А це і є попереджувальний захід проти «солодкої хвороби». Вивченням корисних властивостей вівсяних висівок зайнялися і у Великобританії. Англійські гастроентерологи прийшли до переконливого висновку, що цей хлібний злак – потужна зброя проти злоякісних новоутворень в кишковому тракті. Враховуючи, що у світі щороку діагностується понад 35 тисяч випадків раку товстої кишки, а це проблема більш ніж актуальна, то таким способом профілактики, як харчування висівками, нехтувати не варто.

Механізм дії до геніальності простий. При попаданні в рот вони легко вбирають слину і потрапляють в шлунок. Там вони ще більше набрякають від вологи, вбираючи рідину в 25-30 разів більше свого початкового обсягу. В такому насиченому вигляді вони заповнюють шлунок і створюють відчуття ситості. В кишковому тракті, попередньо перетворені в м’якоть, висівки продовжують свою корисну роботу. Вони вбирають консерванти, барвники, стабілізатори та інші добавки, якими така багата сучасна їжа. Тим самим, будучи природним абсорбентом, висівки створюють «лінію захисту» організму, не дозволяючи токсинам потрапляти в кровоносне русло. Також запобігають виникненню запорів, оскільки стимулюють перильстатику. Неймовірно корисні вони для тих, хто страждає атоніями, дискінезією кишечника. Нормалізують роботу печінки і жовчного міхура, підшлункової залози. Рекомендується вживати вівсяні висівки в період ремісії таких захворювань, як гастрит, гастродуоденіт, ентероколіт. Вживання висівок також покращує загальне самопочуття. Людський організм починає краще чинити опір хворобам.

Міститься у вівсяних висівках клітковина, яка відноситься до улюблених «ласощів» корисної мікрофлори нашого кишечнику. Харчуючись нею, біфідо і лактобактерії починають виробляти вітаміни групи В, вкрай необхідні для повноцінного функціювання головного мозку та всієї нервової системи. В цьому продукті, як вже було сказано, міститься магній. Він також корисний для мозку, ефективно розширює судини, надаючи неоціненну підтримку гіпертонікам.

Висівки в допомогу тим, котрі худнуть

Неоціненні вівсяні висівки в боротьбі із зайвими кілограмами. Ефект в «приборканні» надмірної ваги обумовлений наявністю в них великої кількості рослинних волокон. Вони повільно перетравлюються і довше зберігають відчуття ситості. І оскільки голод наступає зовсім не скоро, то людина протягом дня їсть не так вже й багато. Плюс до всього вівсяні висівки вбирають в кишечнику не тільки шкідливі інгредієнти їжі, але і надлишок калорій. Вони у кров не надходять, таким чином, не засвоюються і не відкладаються.

Схудненню сприяють адсорбуючі властивості висівок. Оскільки ними вбираються зайва рідина і шлаки, то останні не осідають в тканинах організму. Адже добре відомо, що надмірна вага обумовлена не тільки накопиченням жиру, але і набряками, відкладенням шлаків тощо. Попутно відбувається детоксикація організму.

Як правильно харчуватися вівсяними висівками?

Тут головне не впадати в крайнощі. Начитавшись про безумовно корисні властивості вівсяних висівок, багато починають бачити в них панацею. Вважають, що чим більше споживають, тим краще. Це далеко не так. Починати прийом висівок слід поступово, із мінімальних разових порцій. Оптимально з однієї чайної ложки в день. Максимальна ж добова порція цього продукту не повинна перевищувати три столові ложки. Але звикати до такого «дозування» слід поступово. Розподілити харчування краще на три прийоми, по одній столовій ложці.

Вівсяні висівки не слід вживати всухом’ятку. Їх потрібно заварювати. Спосіб простий: насипати необхідну кількість продукту в зручну ємність і залити окропом. Дочекатися, коли вода охолоне (цього часу достатньо для того, щоб висівки набрякнули), а потім злити залишки води. Тільки тоді можна їх вживати. Але не всім подобається харчування вівсяними висівками в чистому вигляді, такі вони здаються несмачними. Тоді можна додавати їх в кефір або йогурт, м’ясні фарші та овочеві страви. Можна додавати висівки при випічці домашнього хліба і хлібобулочних виробів.

Протипоказання вівсяних висівок

Вівсяні висівки дійсно дуже корисні. Тільки, на жаль, не завжди і не для всіх. Є протипоказання, які не слід ігнорувати. Так, вони категорично не рекомендуються в період загострення гастритів і виразок. Потрібно дочекатися настання ремісії і тоді відновити їх вживання. Слід пам’ятати, що вівсяні висівки не є лікарським засобом. Це всього лише ефективна добавка до їжі, яку слід застосовувати з розумом, не впадаючи в крайнощі та не очікуючи миттєвих результатів.

Схожі записи:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *