Головні правила здорового харчування

Головні правила здорового харчування

Все частіше і частіше ви чуєте про нові способи правильного харчування, по телевізору, в журналах, газетах, в інтернеті (їжа, що не містить глютену допоможе вам схуднути, знежирені продукти запорука здорового харчування, тощо). Цього достатньо, щоб змусити вас думати, а може і мені почати слідувати цим новим правилам здорового харчування? У даній статті ми спростуємо або підтвердимо багато нові правила харчування. Приступимо.

Нове правило здорового харчування: Не потрібно обмежувати клейковину (білок, що міститься в пшениці, житі, ячмені та вівсяних крупах. Він складається з білків гліадину і глютеніну).

Глютен (білок, що міститься в пшениці) не має нічого спільного з набором ваги, а от перехід від регулярного хліба, макаронних виробів, рису, крекерів і печива на безглютенову продукцію, насправді може призвести до появи зайвої ваги. Безглютенові сорти продуктів харчування мають велику калорійність ніж їх звичайні аналоги. Якщо ви раптом задаєтеся питанням, чому це ваша подруга, яка відмовилася від клейковини виглядає стрункішою, швидше за все тому, що вона зменшила прийом калорійних продуктів, таких як кекси, торти і крекери. Якщо ви зробите те ж саме, і заміните ці продукти на фрукти, овочі, м’ясо, знежирені молочні продукти, горіхи і боби, ви будете втрачати вагу, теж. Але це тому, що ви їсте здорову їжу, а не тому, що прибрали з раціону клейковину. Єдині люди, які повинні уникати клейковини – це ті, у яких вона викликає захворювання тонкої кишки або шлунка. Зверніться до лікаря, якщо у вас здуття або біль у животі (особливо після їжі), можливо у вашому організмі глютен пошкоджує слизову оболонку тонкої кишки, тому організм не вбирає найважливіші поживні речовини з їжі.

Нове правило здорового харчування: використовуйте невелику кількість натуральних жирів, наприклад, вершкового або рослинного масел.

Не потрібно зловживати замінниками вершкового масла у випічці або приготуванні їжі. Багато людей вважають, що замінники не в рахунок, тому використовують їх у великій кількості і їдять більше жирів і калорій, ніж якщо б вони просто використовували натуральні жири. Крім того, в замінниках зазвичай не набагато менше калорій і вони зовсім не покращують смак вашої їжі. Деякі з цих продуктів містять штучні інгредієнти, які не руйнуються при приготуванні їжі і можуть змінити смак і текстуру приготовленого вами продукту. Щоб зберегти калорії під контролем, потрібно просто зменшити кількість уживаних жирів. Наприклад, якщо ви випікаєте печиво або хліб, замініть половину рослинного або вершкового масла гарбузовим пюре або яблучним пюре, смак і текстура збережуться і буде так само смачно. Але якщо ви готуєте не часто, залиште все як є і насолоджуйтеся кожним шматочком вашої випічки, не варто переживати із-за цього.

Нове правило здорового харчування: це нормально, є різноманітне пісне м’ясо.

Курка під час схуднення – це джерело білка, але і інші види м’яса мають великі переваги для здоров’я, і допомагають скрасити вашу нелегку дієту. Свиняча вирізка, філе і стейки фактично містять більше корисних жирів, ніж курка або тунець. Справді, останні дослідження показали, що вживання в їжу порції пісного червоного м’яса в день, покращує рівень холестерину. Так само корисно їсти трохи темне м’яса курки. Виявляється, курячі ноги і стегна містять тільки на 35 калорій більше, ніж курячі грудки (з розрахунку на порцію). А ось курячу шкіру вживати небажано, вона містить велику частину насичених жирів. Ще одна важлива особливість: темне м’ясо є джерелом таурину, амінокислот, які допомагають зменшити ризик хвороб серця у жінок з високим рівнем холестерину.

Нове правило здорового харчування: не бійтеся вживати сіль в їжу.

Так, є дієти, при яких зловживання сіллю може збільшити ризик розвитку високого кров’яного тиску, де сіль є фактором ризику розвитку хвороб серця та інсульту. Велика проблема в тому, що від 75% до 80% натрію в нашому організмі з’являється від упакованих, оброблених харчових продуктів. Міністерство сільського господарства радить дорослим обмежити споживання солі до 2300 мг в день, а якщо у вас високий кров’яний тиск, діабет або хвороби нирок – вам слід зупинитися на 1500 мг в день, а краще ще менше. Щоб зменшити споживання солі необхідно вживати більше свіжих фруктів і овочів, пісного м’яса і цільного зерна. Коли ви йдете по магазинах за покупками намагайтеся купувати продукти, що містять не більше 150 мг натрію на порцію.

Нове правило здорового харчування: перехід на знежирену їжу.

Знежирені продукти можуть здатися правильним вибором, але насправді вони менш поживні. Знежирені продукти часто містять засновані на хімії штучні жири, які ваш організм не в змозі переварити повністю, що може викликати підйом рівня цукру в крові і викликати постійне відчуття голоду, змушуючи вас переїдати. Їжа, яка містить жири також важлива, оскільки вона допомагає вам відчувати себе ситим, так у вас більше шансів є менше. Натуральний жир викликає в людині психологічну насиченість. В одному дослідженні, коли люди пили знежирений молочний коктейль, вони сказали, що відчували себе менш ситими, ніж ті, хто вживав ідентичний не знежирений напій. Вибирайте продукти з низьким або зниженим вмістом жиру для щоденного харчування, такі як йогурт, сир, мюслі, але коли справа доходить до рідкісного задоволення насолодитися улюбленим морозивом або шоколадним печивом, беріть не знежирені продукти.

Нове правило здорового харчування: їжте тільки тоді, коли ви дійсно голодні.

Багато експерти попереджають, що якщо ви не їсте кожні кілька годин, ваш метаболізм сповільнюється і зупиняється втрата ваги. Але насправді немає доказів того, що це правда чи що часті прийоми їжі сприяють схудненню. Так що, якщо ви відчуваєте, що часто хочете їсти протягом дня, але не приймаєте їжу, у вас може з’явитися схильність до переїдання. Найкраща стратегія: їжте досить часто, так як ви не будете настільки голодні, щоб переїдати.

Схожі записи:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *