Дієта при гастриті із зниженою кислотністю – зразкове меню

Дієта при гастриті із зниженою кислотністю

Гастрит з підвищеною кислотністю — захворювання при якому в організмі відбуваються певні порушення із-за надлишку соляної кислоти. З часом гіперацидний гастрит може перейти в гіпоацидну стадію, тобто в гастрит зі зниженою кислотністю. І той, та інший варіант викликає масу неприємних відчуттів.

Особливості гастриту зі зниженою кислотністю

Головне завдання шлункового соку — добре перетравлювати їжу. Відбувається цей процес за рахунок ряду компонентів, основними з яких є соляна кислота. Вона виконує безліч важливих дій: заважає проникненню хвороботворних організмів, стимулює моторну і секреторну активність шлунку, а головне — розщеплює їжу.

Шлунок, а точніше, його слизова оболонка, розділений на дві частини. У першій знаходяться фундальні залози, які виробляють соляну кислоту, у другій виділяються різні бікарбонати, які нейтралізують соляну кислоту. Саме таким чином регулюється кислотний баланс шлункового соку.

При порушеннях слизової оболонки, ніби роз’їдаються стінки шлунку, що призводить до різних запалень, гастритів і навіть може викликати виразку шлунку і дванадцятипалої кишки.

Знижена кислотність зменшує захисний ефект, в організм легко потрапляють різні бактерії, що призводить до розладів шлунку. Припиняється нормальна робота ферментів, в результаті їжа погано перетравлюється і починає бродити, що, в свою чергу, викликає болі, метеоризм, нудоту і неприємний запах з рота. В організмі накопичуються різні токсичні речовини, із-за цього знижується імунний захист, трапляються отруєння.

Часто ті, хто страждає від гіпоацидного гастриту, відчувають нестачу вітамінів групи В, С, РР і, як наслідок, мають суху шкіру, ламкі нігті, тьмяне волосся.

На відміну від гастриту з підвищеною кислотністю, гіпоацидний гастрит вважається хворобою літніх людей.

Дієтичний раціон при гіпоацидному гастриті

При гастриті зі зниженою кислотністю правильне харчування має стати способом життя, тому доведеться змиритися з деякими обмеженнями. Прийом їжі набуває не тільки функціональне значення, але і коригувальне. При правильному підібраному раціоні можна вплинути на негативні процеси в організмі або пом’якшити їх дію.

Їсти треба часто, невеликими порціями, ретельно пережовуючи їжу. Головним завданням стає стимуляція секреторної функції органів травлення, щоб виробити достатню кількість шлункового соку.

Чудово допомагають різні напої, соки або морси з обліпихи, брусниці, журавлини, шипшини. Корисні виноградний, морквяний соки та наступні ягоди: суниця, малина, чорна смородина, аґрус (вживати його потрібно без шкірки). Взимку і восени потрібно обов’язково включити в раціон улюблений коренеплід наших предків — ріпу запечену з рослинним маслом. Також добре додати в свій раціон капусту, кабачки, гарбуз, моркву, стиглі томати, зелень (крім цибулі), огірки і квасолю.

На відміну від раціону дієти при гастриті з підвищеною кислотністю, в розумних кількостях можна їсти цитрусові: апельсини, мандарини, грейпфрути. Дозволено вживання молочних продуктів: нежирного сиру, молока, твердого сиру та яєць.

Не варто їсти продукти, що подразнюють стінки шлунку, які важко перетравлюються: копченості і маринади, жирне м’ясо та рибу, ферментовані сири, шоколад, борошняні вироби із здобного і листкового тіста, бобові, часник, редис, краще не захоплюватися гострими спеціями. Абсолютно і повністю виключаються сигарети, значно обмежується алкоголь і газована вода. Зате можна дозволити собі кави.

Зразкове меню дієти на один день

Перший сніданок: омлет або вівсяна каша, хлібець з сиром, склянка морквяного соку з вершками, чашка кави.

Другий сніданок: йогурт.

Обід: борщ із свіжої капусти або грибний суп-пюре, шніцель з нежирного м’яса з картопляним пюре, салат з томатів та зеленню, заправлений оливковою олією, фруктове желе, журавлинний морс.

Полудень: відвар висівок, хлібці.

Вечеря: запечена риба з тушкованими овочами або рисом, чай.

На ніч: кефір.

Схожі записи:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *