Чим корисний сік гарбуза для організму?
Про те, чим корисний сік гарбуза для нашого організму і про те, як правильно його вживати, ми поговоримо сьогодні.
Казкова осінь дарує нам рясний урожай всіляких овочів. Гарбуз здавна вважали продуктом молодості і довголіття, а сік з жовтогарячої м’якоті, насичений різноманітними біологічно активними фітонутрієнтами, в народі називають еліксиром здоров’я.
Щоденне включення в раціон соку гарбуза – відчутна користь для здоров’я і зцілення від багатьох хвороб і поломок в організмі.
Склад і терапевтична користь м’якоті гарбуза
Оранжевий плід – цінне джерело вітамінів. У ньому містяться ретинол, бета-каротин, незамінні для органів зору, печінки, клітинного метаболізму і судин, практично всі вітаміни групи В, які відповідають за красу і здоров’я шкіри, волосся, нігтьових пластин, нервової системи. Також аскорбінова кислота – потужний антиоксидант токоферол, жиророзчинний вітамін Е, що омолоджує тіло, РР.
У гарбузі присутні макро і мікроелементи, зокрема, натрій, калій, бор, фосфор, сірка, хлор, цинк, залізо, мідь, марганець, фтор, кобальт. Особливу цінність представляють пектинові сполуки і харчові волокна (клітковина), які допомагають в очищенні кишечника від накопичених калових завалів, шлаків і токсичних складових. Є в помаранчевій красуні цукри, органічні кислоти і цілий комплекс антиоксидантів.
Плід має послаблювальну і сечогінну дією на організм. Гарбуз допомагає при запорах, набряках різного походження, ожирінні (калорійність продукту складає всього 23 ккал/100 гр), хворобах нирок і сечовидільної системи, атеросклерозі, захворюваннях серця, алергії, екземі, зниженні імунітету, при сечокам’яній і жовчнокам’яній хворобах, синдромі хронічної втоми, неврозах, депресії.
Регулярне включення в раціон гарбузового соку, особливо в комбінації з морквяним, покращує зір, мінімізуючи ризик розвитку катаракти, загальмовує процеси старіння, благотворно впливає на кістки, знижує артеріальний тиск, тонізує і зміцнює весь організм. Завдяки здатності до розчинення білірубинових пробок, гарбузовий сік доцільно застосовувати при застійних процесах у тканинах жовчного міхура і печінки. Напій корисний, як маленьким діткам, так і літнім людям.
Протипоказання до вживання соку гарбуза
Як і більшість рослинних продуктів, гарбуз має свої обмеження. Фреш небажано пити при зниженій кислотності шлунка, гастриті, хворобах шлункове-кишкового тракту в стадії загострення, діареї. Іноді може спостерігатися індивідуальна непереносимість плода.
Як вживати сік гарбуза?
Готувати фреш слід буквально перед вживанням, так як навіть при мінімальному терміні зберігання в напої руйнуються багато біологічно-активних речовин. Консервований гарбузовий сік містить в кілька разів менше вітамінів та інших поживних складових.
В цілях профілактики і зміцнення здоров’я дорослій людині досить випивати 100-120 мл гарбузового соку вранці за півгодини до сніданку. Для посилення поживної цінності соку в нього можна додавати 100 мл свіжо-вичавленого морквяного, яблучного, апельсинового фрешу і бджолиний мед (чайну ложку). А для кращого засвоєння бета-каротину в напій кладуть чайну ложку рослинного масла, вершків або жирної сметани, особливо, коли вживається гарбузове-морквяна суміш.
У лікувальних цілях доза соку збільшується і становить 100 мл тричі на добу. Максимально дозволена норма гарбузового фрешу – 400 мл у день. Слід зазначити, що більше приймати напій недоцільно, оскільки його організм просто не в змозі засвоїти.
Курс соко-терапії повинен складати не менше 10-12 днів. Терапія з використанням гарбузового фрешу повинна проводитися під наглядом фахівця, особливо, коли мова йде про розчинення каменів у нирках або сечовому міхурі.
Тепер відомо про те, чим корисний сік гарбуза для організму. А далі поговоримо про те, як харчуватися молодій матері.
Оцінити будь ласка статтю:
Тыква вообще чудо- продукт, я использую ее всю, не считая кожуры. Из мякоти, после отжимки сока можно приготовить пюре, семечки высушиваю! А сок принимаю как общеукрепляющий напиток!
Если в двух словах, то сок очень полезен из-за своих свойств. Это еще бабушка говорила.
Банально, из-за своих свойств положительно влияет на организм.