Амінокислоти – користь і шкода

Ми всі знаємо, що білок – це будівельник кожної клітинки нашого організму. Однак сам білок складається з більш дрібних органічних сполук – амінокислот. З приводу користі і шкоди амінокислот існує багато суперечливих думок. А істина, як завжди посередині, в почутті і дотриманні міри.

Користь амінокислот

Користь амінокислот, насправді, невимовна. Ці органічні з’єднання необхідні нам як кисень. З них будуються м’язи, волосся, нігті, кістки, ферменти, гормони. Амінокислоти беруть участь у всіх біохімічних процесах, що позитивно впливає на роботу імунної системи.

Наприклад аргінін – це амінокислота молодості. Він провокує синтез гормону росту, тим самим відновлюючи весь організм з середини і зовні. А лізин буде ідеальним помічником в схудненні, так як підсилює розщеплення жирового прошарку. Завдяки амінокислотам прискорюється ріст м’язів, що привертає бодібілдерів і спортсменів. Найкраще з цією функцією справляється аспарагін, який до речі, міститься в пророслих зернах пшениці.

Шкода амінокислот

Але приємне враження зводиться нанівець інформацією про шкоду амінокислот. Справа в тому, що більшість спортивних добавок ґрунтуються на амінокислотах, а точніше, обробленому ферментами казеїні. Ці амінокислоти використовують для росту м’язів, а шкода, перш за все полягає в тому, що після припинення прийому добавки, м’язи придбають минулі, мізерні форми. Крім того, із-за привабливої легкості засвоєння (заради чого, власне і приймають добавки в спорті), на нирки лягає велике навантаження по виведенню легко засвоюваного білка, який не може всмоктатися в ваші м’язи на всі 100 %.

Амінокислоти – це прекрасні помічники для підтримки краси та здоров’я. Але завжди безпечніше споживати їх з їжею, в тій кількості, в якій нам підказує організм, дотримуючись основних правил здорового харчування.

Схожі записи:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *