Чому не варто вживати цукрозамінники?

Чому не варто вживати цукрозамінники.

Багато людей сьогодні намагається їсти менше солодкого. В першу чергу відмовляються від цукру і намагаються замінити його чимось більш корисним. І тут можна зробити помилку. Що ж можна їсти, і чим ні в якому разі не варто замінювати цукор?

Чим не варто замінювати цукор?

Якщо є бажання відмовитися від цукру, то виникає перше бажання – замінити його на натуральні цукрозамінники, наприклад, фруктозу, сорбіт, ксиліт. Вагомий аргумент: їх енергетична цінність в 1,5-2 рази нижча, ніж у цукру. Однак, вони не допоможуть скинути зайві кілограми, оскільки мають високу калорійність. А сорбіт і ксиліт при надмірному вживанні можуть викликати діарею і сприяти розвитку холециститу.

Кілька слів про штучні цукрозамінники. В Україні популярні і дозволені: сахарин, цикламат, аспартам і ацесульфам. Але з ними теж не все добре.

Сахарин солодший за цукор в середньому в 300 разів. Заборонений в США, Канаді та Євросоюзі, оскільки сприяє розвитку раку і впливає на загострення жовчнокам’яної хвороби. Протипоказаний при вагітності.

Ацесульфам солодше цукру в 200 разів. Його часто додають в морозиво, цукерки, газовані води. Він погано розчиняється і містить метиловий спирт, що негативно впливає на серцево-судинну і нервову системи, а також може викликати звикання. Заборонений в США.

Аспартам солодше цукру майже в 150 разів. Зазвичай його змішують з цикламатом і сахарином. Він присутній більш ніж в 6000 найменуваннях продуктів. Багатьма експертами визнаний небезпечним: може спровокувати епілепсію, хронічну втому, діабет, розумову відсталість, пухлина мозку та інші хвороби головного мозку. Протипоказаний вагітним жінкам і дітям.

Цикламат солодше цукру приблизно в 40 разів. Категорично протипоказаний вагітним і дітям. Може спровокувати ниркову недостатність. У США, Франції, Великобританії заборонений з 1969 року.

Американські фахівці з Північної Кароліни довели, що цукрозамінники можуть надавати зворотну дію: людина, яка регулярно використовує їх, ризикує набрати зайву вагу, оскільки буде намагатися отримати з решти їжі якомога більше калорій. В результаті в організмі сповільнюється метаболізм, що тут же позначиться на фігурі.

Що ж тоді краще?

Необхідно мінімізувати вживання простих вуглеводів (цукру, меду, фруктових соків та інших солодких напоїв). Варто відмовитися від готових кондитерських виробів, що містять не тільки велику кількість цукру, але і жирів.

До речі, жири повинні обов’язково бути присутніми в раціоні, але в невеликих кількостях – найкраще підійдуть нерафіновані олії: оливкова, з виноградних кісточок або волоського горіха. Вони містять важливі для нашого організму поліненасичені і мононенасичені жирні кислоти. Їх можна додавати в салати або супи-пюре, і намагатися мінімізувати смажені страви. Краще віддати перевагу запіканню, тушкуванню, варінню або приготуванні на пару. Від жирних ковбасних виробів і копченостей, консервів доведеться відмовитися назавжди.

Важливо, щоб кількість білків, жирів і вуглеводів була рівномірною протягом всіх прийомів їжі: на сніданок можна, наприклад, їсти каші або мюслі, нежирний сир, яйця; на обід – рибу або м’ясо і побільше овочів. Овочі та фрукти на полуденок, а на вечерю – мінімум калорій.

Краще перейти на дієтичні сорти м’яса, наприклад, більше їсти індичку. Для любителів риби порада: вибирати потрібно минтай, камбалу, окунь, тріску.

Фрукти і овочі можна вживати в невеликих кількостях, враховуючи їх глікемічний індекс: наприклад, банани і картопля висококалорійні. Сухофрукти не дуже рекомендуються. Вони містять швидкі вуглеводи. Найменше калорійні: чорнослив, курага, інжир. Їх допускається з’їдати кілька штучок на день. Горіхами теж не варто заглушати голод.

Зате є кілька супер-борців з діабетом. Наприклад, топінамбур. Він здатний попереджати діабет. У його бульбах міститься інулін-корисний розчинний полісахарид, аналог інсуліну. У чистому вигляді інулін навіть застосовують для лікування діабету. Потрапляючи в організм він, частково перетворюється в фруктозу, з якою підшлунковій залозі справлятися куди легше.

Оцінити будь ласка статтю:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 голосів, середній: 5,00 із 5)
Loading...

Схожі записи:

Коментарі

  1. Від Лариса

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *