Яка повинна бути дієта після операції?

Дієта після операції - раціон

Індивідуальне меню дієти, що можна, а що ні, для кожного пацієнта встановлює лікар. Як і будь-яке захворювання, період після операційного втручання вимагає особливого підходу і дбайливого ставлення до пацієнта. Те ж саме стосується і при прийнятті їжі. Всім відомо, що при болях в животі солона і смажена їжа протипоказана, тоді як вітаміни – біологічно активні компоненти будь-якої дієти.

Яка повинна бути дієта після будь-якої операції?

Вона відіграє дуже важливу роль, адже у пацієнта в цей час пошкоджені різні тканини і органи. Безсумнівно, операція покликана врятувати життя пацієнтові, але і стрес для організму вона несе чималий. Тому дієта після операції покликана мінімізувати шкоду, заподіяну здоров’ю пацієнта. Дієтичне меню післяопераційних пацієнтів залежить, в першу чергу, від того, який орган піддався оперативному втручанні.

Так, наприклад, існують спеціально розроблені дієти після апендициту, видалення жовчного міхура, операцій на серці, судинах тощо. В кожній з цих дієт склад заборонених і дозволених продуктів дещо різниться. Так, наприклад, дієта після апендициту полягає у вживанні тільки рідкої їжі в перші кілька днів після операції. А молоко і тверді продукти, навіть перетворені в пюре, категорично заборонені. Індивідуальне меню дієти, що можна, а що не можна для кожного пацієнта складає лікар, виходячи з показників його здоров’я і типу захворювання.

Але для всіх пацієнтів без винятку буде корисна дієта після операцій, що поєднує в собі загальні правила швидкого і ефективного відновлення, повернення до нормального способу життя.

Загальні правила післяопераційної дієти: що можна, що не можна?

Перші 12 годин після операції слід пити тільки воду. Починати прийом їжі слід з рідких і напіврідких страв, легких протертих супів, каш на воді, знежирених натуральних йогуртів, натуральних соків. Слід дуже обережно вводити в раціон нові продукти – не більше двох найменувань на добу. В перші дві доби після операції необхідно харчуватися маленькими порціями не менше п’яти разів на день. Розмір порцій повинен складати не більше 200 грам. Лікар повинен зазначити, в якій кількості дозволено вживати рідину. Перевагу слід віддати сокам, воді, трав’яним настоям, відвару з шипшини. Не рекомендується збільшувати добовий об’єм рідини, щоб не викликати виникнення набряків тканин.

Коли ризик розвитку різних післяопераційних ускладнень вже пройшов, можна здійснювати поступовий перехід на відповідну лікувальну дієту (лікувальний стіл). Наприклад, дієта після апендициту або під час виразкової хвороби шлунка – це стіл №1.

Реабілітаційний період вимагає дбайливого підходу, тому в дієту після операції не слід включати важкі продукти: горіхи (у великій кількості), гриби, насіння (вони мають властивість засмічувати шлунок, що істотно ускладнює процес травлення), сало, жирне м’ясо, морепродукти, рибу. З овочів заборонені: капуста, кукурудза і ті, які викликають підвищене газоутворення. Після операцій на кишечнику і шлунку протипоказані кислі фрукти і ягоди, а також цитрусові. В якості основи дієти після операції можна використовувати різні супи (легкі курячі, круп’яні, овочеві, молочні), каші на молоці (або за наявності протипоказань – на воді). Можна вживати також хліб в обмеженій кількості, галетне печиво, всі кисломолочні продукти, трохи вершкового масла, ягоди, фрукти і овочі. Різні захворювання, щоправда, потребують різної кулінарної обробки продуктів. Тому слід порадитися з лікарем, у якому вигляді краще вживати фрукти й овочі (варити, запікати, подрібнювати, чи можна вживати їх у сирому вигляді).

При будь-яких дієтах після операцій протипоказані до вживання: кава, алкоголь, какао, шоколад у великих кількостях (допускається вживання шоколаду не більше 50 грамів на тиждень), консерви, копчені і смажені страви, солоні делікатеси, а також будь-які кондитерські вироби, у складі яких присутні штучні добавки.

Схожі записи:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *