Як краще вживати насіння льону?

Як краще вживати насіння льону.

Про використання льону відомо з давніх часів. Стебла використовувалися для виготовлення тканини, з якої виходив міцний і якісний одяг. Насіння льону широко використовується в медицині, а також в кулінарії. Воно благотворно впливає на загальний стан організму і допомагає м’яко і природно вилікувати багато захворювань, в основному шлунково-кишкового тракту. Але користь лляне насіння приносить тільки в тому випадку, якщо правильно вживати продукт. В іншому випадку воно не тільки не дасть позитивний ефект, але може погіршити стан.

Примітка. У деяких країнах продаж лляної олії заборонена. Пов’язано це з тим, що жирні кислоти під впливом тепла і світла здатні швидко окислюватися, внаслідок чого утворюються пероксиди – речовини, які надають канцерогенну дію на організм.

Вживати насінини льону прийнято цілими, але засвоюються організмом вони краще в перемеленому вигляді. З продукту готують суміші, киселі, настоянки, каші. Але, незважаючи на корисність продукту, приймати у великих кількостях його не варто. Норма вживання не повинна перевищувати 50 грамів на день.

Примітка. У перемелених зернах відбувається процес окислення жирних кислот, тому молоти льон потрібно безпосередньо перед вживанням в їжу.

Правильне вживання насіння льону в їжу

Після нічного сну за півгодини до першого прийому їжі організм людини найбільш сприйнятливий до позитивної дії льону. Наприклад, тим, хто хоче схуднути, цей час найсприятливіший для вживання насіння льону. Досить просто розжувати чайну ложку продукту і запити склянкою води. Після трьох тижнів таких процедур, результат буде явно помітний.

Насіння льону для жінок – правильне вживання

Жіночі хвороби залишаться в минулому, якщо вживати насіння льону наступним чином.

Однакова кількість лляного насіння, кореня лепехи, пустирнику, шавлії, материнки, хвоща польового і перстачу гусячої перемелюють. Одну столову ложку цієї суміші заливають склянкою крутого окропу і витримують на паровій бані близько 25 хвилин. Ємність з сумішшю загортають рушником і залишають до повного охолодження. Після цього прибирають макуху і п’ють невеликими порціями, шість разів на день.

Правильне вживання насіння льону вранці

Ранок-найкращий час для вживання льону. Курс приймання становить три тижні: в перший тиждень вживають по 1 столовій ложці продукту, другу і третю дозу збільшують до 2 столових ложок. Після такого курсу роблять перерву в 2 місяці.

При бажанні схуднути, позбутися целюліту і поліпшити загальний стан шкіри, нігтів і волосся, насіння змішують зі склянкою кефіру. Для поліпшення смаку можна додати ягоди.

Під час застосування лляного насіння курсом рекомендується день починати зі склянки води з лимоном, після можна поснідати вівсяною кашею або вареними яйцями і завершити ранкове приймання їжі склянкою кефіру з продуктом.

Примітка. Дієтологи підкреслюють, що льон прекрасно поєднується з медом або повидлом.

Як правильно вживати насіння льону для схуднення?

Ефективність приймання льону для схуднення перевірена багатьма поколіннями. Вживають два рази на день по 2 столові ложки в подрібненому вигляді, запиваючи великою кількістю води. протягом дня рекомендується випивати 2 літри рідини. Рідина підсилює ефект насіння, яке в шлунку набухає і займає весь його простір. Завдяки цьому відчувається ситість, до того ж, клітковина розтягує кишечник, що призводить до його швидкого спорожнення. Кислоти ж стимулюють швидкий жировий обмін.

У комплексі цих дій, організм очищається. Разом з шкідливими речовинами, які виходять з організму, йдуть і зайві кілограми.

Правильне вживання меленого насіння льону

Приймання мелених насінин льону відрізняється від приймання цілих зерен тим, що їх потрібно приймати відразу після помелу. Не варто заготовлювати їх про запас – таким чином вони швидко втрачають свої корисні властивості.

З меленого насіння готують кисіль. Зваривши фруктовий або ягідний компот, до нього додають подрібнений льон: на склянку гарячого компоту беруть одну столову ложку продукту. Після охолодження виходить ситний кисіль, який випивають за півгодини до основного приймання їжі.

Також з подрібненого насіння готують вітамінний коктейль: для цього до склянки свіжо-вичавленого морквяного соку додають столову ложку насіння і чайну ложку олії льону, ретельно перемішують. Через 5 хвилин напій готовий до вживання. Рекомендується випивати його натщесерце за півгодини до сніданку.

Подрібнений льон підійде і для приготування каші, як окремого блюда. Для приготування подрібнюють по склянці гречаної крупи і льону, отриману суміш заливають окропом. Загортають махровим рушником і настоюють протягом години. Щоб поліпшити смак до страви додають вершкове масло, сіль, мед, родзинки. Їсти таке блюдо можна не частіше одного разу на 2-3 дні.

Як правильно вживати насіння льону при гастриті?

Біль, печія, нудота та інші прояви гастриту успішно знімаються завдяки настою льону.

Готують його наступним чином: 2 столових ложки насіння очищають від домішок та інших сторонніх предметів, заливають літром крутого окропу і залишають настоюватися на ніч в термосі.

Примітка. Якщо немає можливості використовувати термос, то каструлю або іншу ємність, в якій готуватиметься настій, загортають теплим рушником.

Вживають по склянці отриманої рідини перед їжею.

Як правильно вживати насіння льону при глистах?

Лігнани, що містяться в насінні льону, мають протиглистову дію. Крім цього, проносний ефект, який виражений при вживанні льону, сприяє виведенню загиблих паразитів, їх яєць і личинок.

Примітка. Аскариди – єдиний вид глистів, які не піддаються дії льону.

Настій для позбавлення від глистів. Подрібнений льон в кількості 1 столової ложки заливають склянкою окропу і настоюють 12 годин. Краще готувати настій на ніч. П’ють настій, не проціджуючи, по 100 мл за 30 хвилин до вживання їжі.

Від аскарид позбавить рецепт на основі льону і гвоздики. Лікування займає приблизно 1 місяць. Для цього: 10 столових ложок льону і ложку гвоздики перемелюють в кавомолці. Приймають по 1 ст. ложці три рази на день протягом 3-х днів. Після три-денної перерви курс повторюють. Вживають у вигляді порошку або можна розводити половиною склянки води.

В якості ефективного засобу для боротьби з будь-якими видами паразитів зарекомендував себе рецепт льону з алое: 2 ст. ложки подрібненого насіння заливають літром окропу і томлять на вогні 20-25 хвилин. Відвар проціджують і додають до нього ложку соку алое. Приймають ліки 3 рази на день по півсклянки за 30 хвилин до їжі.

Насіння льону при діабеті

Діабет – захворювання, при якому вживати даний продукт рекомендується з особливою обережністю. Однак, якщо приймати його правильно, шкоди не буде, а цукровий діабет піде.

Є кілька рецептів для лікування захворювання:

  • дві ложки насіння заливають склянкою окропу і настоюють кілька хвилин, додають холодну кип’ячену воду до повної склянки;
  • таку ж кількість насіння заливають склянкою холодної кип’яченої води і дають настоятися пару годин;
  • дві ложки розтертого в ступці льону заливають 100 мл гарячого окропу і проварюють 5 хвилин, після охолодження засіб готовий до вживання.

Застосовують ліки від діабету за 20 хвилин до їжі або перед сном.

Насіння льону при запорах

Клітковина, на яку багатий льон, сприяє м’якому позбавленню від хронічних запорів. Щоб позбутися від цієї делікатної проблеми готують настій: 100 грамів насіння заливають літром окропу, витримують кілька годин.

Через пару днів вживання такого засобу нормалізуються обмінні процеси, очищається кишечник, відновлюється мікрофлора, а також відбувається регенерація слизових оболонок.

Як вживати насіння льону при серцево-судинних захворюваннях?

Благотворний вплив насіння льону помітний і при лікуванні серцевих захворювань за такими рецептами: коріандр, фенхель і мелене насіння льону запарюють півгодини в половині чашки крутого окропу.

Випивається настій натщесерце. Курс лікування – 2 тижні.

У двох склянках окропу запарюють 40 грам насіння льону, 30 грам сухих суцвіть ромашки і 20 грам подрібненої дубової кори. Остиглий настій п’ють по одній склянці на голодний шлунок.

Льон для лікування простатиту

При цьому захворюванні п’ять чайних ложок насіння змішуються з 10 корінцями барбарису, конопель посівної, коренем пирію, насінням селери, пирію повзучого і шандрою в подрібненому вигляді. Кількості суміші буде достатньо для повного курсу.

Пару столових ложок суміші заливають 0,5 літрами окропу, витримують 20 хвилин на паровій бані і дають настоятися 8-12 годин. Натщесерце перед сніданком випивають 2 ковтки настою.

Насіння льону під дією високих температур дійсно втрачає частину корисних речовин. Але! При запальних процесах заварювати потрібно обов’язково – кисіль, який при цьому має заспокійливий ефект. Так що, якщо мета – схуднути, то насіння можна просто перемелювати і жувати в сухому вигляді, запиваючи великою кількістю води. У випадках же, коли потрібно боротися із запаленнями, насіння заварюють або запарюють.

Чи можна вживати насіння льону при вагітності?

Льон в складі містить сильні активні речовини, які можуть викликати тонус матки, що призводить до передчасних пологів або викиднів. Якщо вагітність протікає нормально, без загроз, лікувальний лікар може допустити вживання лляного насіння в їжу майбутньої матері. Але при цьому потрібно строго дотримуватися рекомендацій гінеколога і не перевищувати дозволену норму споживання.

У разі, коли жінка годує дитину грудьми, також потрібно бути гранично обережною. Молоко матері, вбирає в себе всі речовини, що потрапляють в організм. Крихкий організм немовляти не готовий до знайомства з настільки активними речовинами в ранній період розвитку.

Чи можна дитині давати насіння льону?

Починаючи з трьох років організм дитини готовий до вживання п’яти грамів насіння на день в профілактичних цілях. Збільшувати норму можна тільки при лікуванні і під суворим наглядом лікаря.

Скільки ж часу зберігаються насіння?

Насіння льону – швидкопсувний продукт. Він не виносить дії кисню і УФ-променів. У закритому упакуванні насіння зберігає свої корисні властивості протягом трьох років. Відкрите ж упакування може зберігатися не більше місяця. При цьому бажано пересипати продукт в герметичну ємність і зберігати в холодильнику.

Подрібнені ж насінини втрачають свої властивості практично відразу, тому молоти їх потрібно в невеликій кількості і відразу ж застосовувати для приготування відповідних рецептів.

Оцінити будь ласка статтю:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 голосів, середній: 5,00 із 5)
Loading...

Схожі записи:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *