Кальмари — користь і шкода

Корисна інформація про кальмарів

Кальмари відносяться до головоногих молюсків, що перебувають практично в будь-яких солоних водоймах, переважно в тропічних і субтропічних морях, Тихому і Атлантичному океанах, зустрічається також і в північних морях. Виловлюються переважно в морях азійських країн: Японії, В’єтнаму, Китаю, тощо.

Кальмар дуже своєрідна тварина – плаває хвостом вперед, ховається від ворогів, випускаючи вміст чорнильного мішка, а йдучи від гонитви, вистрибує з води і з легкістю пролітає з десяток метрів по повітрю.

Незважаючи на страхітливий вигляд і дивовижні звички, кальмар є популярним, а багатьма і улюбленим продуктом харчування. В їжу використовується з незапам’ятних часів, особливо жителями морських узбереж. Його м’ясо варять, солять, в’ялять, тушкують, коптять, сушать, смажать і консервують. Це м’ясо багате білком настільки, що перевершує рибу та інше м’ясо, а жирів і вуглеводів зовсім небагато. Без сумніву, кальмар – цінний дієтичний продукт.

Інформація про кальмарів

М’ясо кальмарів містить такий цінний елемент, як йод, при його нестачі порушується функція щитовидної залози, що загрожує розвитком численних проблем, найменша з яких – зайва вага.

Дієта, що містить м’ясо кальмарів, служить профілактикою атеросклерозу. Це обумовлено належними в ньому природними антиоксидантами. Мінімізується ризик раптових інфарктів та розвитку інсультів. Судини, вільні від холестеринових бляшок, залишаються еластичними та гнучкими, отже, мінімізується виникнення гіпертонії і пов’язаних з нею проблем.

Містяться в м’ясі кальмара натрій і калій, які допоможуть позбутися від набряків, покращать роботу серця.

Селен допоможе зміцнити імунітет і послужить профілактикою раку.

Фосфор забезпечує живленням волосся і шкіру, зміцнює зуби, додасть кісткам необхідну міцність.

І, зрозуміло, вітаміни, без яких взагалі неможливо відчувати себе бадьорим і здоровим. Тим більше без вітаміну В, який в цьому продукті присутній у повному складі.

Незамінні жирні кислоти, що не синтезуються в організмі людини самостійно, можна також отримати з м’яса кальмарів.

Завдяки ідеальному балансу поживних речовин, м’ясо кальмарів допускається в дитячому раціоні. А для підлітків цей продукт просто необхідний, так як його вживання сприяє хорошій роботі мозку, концентрацію уваги, поліпшує пам’ять.

До безперечних переваг відноситься: відсутність у м’ясі кальмарів пуринових сполук, що є причиною порушення обміну речовин.

Варто зауважити, що кальмари мають властивість збуджувати апетит. Навряд чи варто їх їсти на ніч.

Поряд з безсумнівною користю для організму, кальмари можуть нанести шкоду. Вона може проявитися у вигляді алергічної реакції, з симптомами кропив’янки, нежиті, кашлю, аж до анафілактичного шоку. Взагалі, потрібно ретельно вибирати продукт при купівлі, так як, по-перше, кальмар — продукт ніжний і швидко псується. І, по-друге, здатний накопичувати всякі токсини з свого середовища проживання. А улюблена багатьма пивна закуска – в’ялені кільця кальмара, взагалі не містять нічого цінного і поживного, крім солі.

Ось такий він, мешканець морських глибин — чудовий кальмар.

Схожі записи:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *