Що таке генетичний жир, з яким марно боротися?

Що таке генетичний жир, з яким марно боротися.

Наша оптимальна вага або, як її назвали вчені set-point, так само як і зростання, зумовлені генетично, і організм підтримує її більшу частину життя. Фахівці пояснюють, чому для одних це 50, а для інших – 70 кілограмів.

Як гени впливають на вагу тіла?

Звичайно, мова йде не про точну цифру, а про заданий діапазон в кілька кілограмів, в рамках яких організм прагне залишатися. Тресі Манн, викладач психології з Університету Міннесоти (США) і автор книги “таємниці лабораторії харчування”, ось уже більше 20 років займається проблемами травлення і впевнений, що роль генів в регулюванні маси тіла доведена.

Наприклад, вчені порівнювали вагу 500 прийманих дітей з вагою їх біологічних і прийманих батьків. З’ясувалося, що якби на вагу дітей впливали середовище і харчові звички, придбані від прийманих батьків, то тоді б і вага цих дітей була би схожа з властивими членами прийманої сім’ї. Але все виявилося навпаки – маса їх тіла співвідносилася з вагою біологічних родичів. Те ж виявилося і у випадку з близнюками, які виховувалися в різних сім’ях і навіть не були знайомі. Їх вага була практично однакова. “Що б людина не робила”, – вважає Трейсі Манн, “у підсумку, все одно опиниться в певному генами діапазоні ваги тіла”.

Голод, як двигун еволюції

Виявляється, вага тіла активно регулюється організмом, так само як температура тіла або кров’яний тиск, і відповідає за це гіпоталамус. “Ця система працює подібно термостату”, – стверджує нейробіолог Сандра Аамонт. При змінах ваги включаються різні інструменти: сигнали голоду, зміна активності, метаболізму, гормонального фону. Все, щоб в розумінні системи підтримувати вагу в нормі. Наприклад, коли ми сідаємо на дієту і починаємо худнути, то відчуваємо голод, а наші м’язи спалюють менше енергії. Доктор Руді Лейбель з Колумбійського університету з’ясував, що в організмі людини, яка знизила вагу на 10%, через пригнічення метаболізму спалюється на 250-400 ккал менше. Значить, щоб худнути далі, доведеться з’їдати на 250-400 ккал менше, ніж людині тієї ж вагової категорії, але яка завжди була у цій вазі.

З точки зору еволюції все це має великий сенс: в голодні часи наші предки виживали саме завдяки тому, що організм економно витрачав енергію, і набирали вагу, коли з’являлася їжа. Це оберігало їх на випадок можливого голоду.

Експерименти з перегодовуванням

Щоб з’ясувати це, вчені провели серію експериментів з перегодовування людей: для цього спеціально вибрали ув’язнених, які обмежені у фізичних навантаженнях. Щоб збільшити вагу випробовуваних на 20%, їм довелося протягом півроку споживати більше 10000 ккал в день, в той час, як денна норма для чоловіків в США – 2500 ккал. Але навіть це мало допомогло і надбавка у вазі виявилася значно меншою розрахункової. Найдивовижнішим було те, що для збереження досягнутого результату довелося збільшити щоденний обсяг калорій до 2700. Схожі експерименти проводилися неодноразово. На цій підставі Трейсі Манн зробив висновок, “що важко вийти за рамки діапазону ваги тіла, визначеного нашими генами”.

Втім, підвищити значення setpoint все-таки можна. Дослідники вважають, що до збільшення ваги, яка стає новою нормою, призводить низка жорстких дієт у 40% тих, що худнуть.

Вагові категорії людей

Теоретики set-point розділили всіх людей на три категорії.

“Природно повні” – ті, у яких set-point високий з генетичних причин. Ці люди їдять не більше, ніж всі інші, але важать при цьому більше. Це особливість обміну речовин: варто втратити перші кілограми, жирові тканини зменшують вироблення лептину, від якого залежить відчуття ситості, і зростає апетит.

“Нестійкі” – їх відрізняють значні коливання ваги на різних етапах життя. Стрес, втома, депресія призводять до збільшення ваги. Люди цього типу схильні “заїдати” негативні емоції солодкими продуктами, які надають цілком реальний седативний ефект.

“Хронічно незадоволені” – їх природна вага знаходиться в межах норми, проте вони все одно хочуть схуднути. Жінка, вага якої 60 кг, змушена морити себе голодом, щоб знизити її до 55 кг. Це можна порівняти з тим, якщо організм постійно буде боротися за те, щоб знизити свою температуру з 37 до 36,5 градуса.

Якою має бути природна вага?

На це питання немає однозначної відповіді. Хтось розраховує її за індексом ваги відносно до зросту. Хтось враховує конституційні особливості. Наприклад, за даними Metropolitan Life Insuranse, при зрості 166 см для жінки астенічної статури ідеальним є вага 50,8–54,6 кг, для нормостеніка 53,3–59,8 кг, для гіперстеніка 57,3–65,1 кг.

Але більшість дослідників вважає, що setpoint– це той діапазон ваги тіла, в якому людина перебуває, коли не захоплюється дієтами і не переїдає. Якщо існує таке число кілограмів, до якого людина знову і знову повертається після різких змін в обох напрямках, найімовірніше, що це середина діапазону. Вважається, що організм починає боротьбу, коли цей показник зменшується або збільшується на 4-7 кг (зрозуміло, все залежить від людини: якщо людина важить 45 кг, то, схуднувши на 7 кг, абсолютно точно порушить нижню межу допустимого діапазону ваги тіла). Тобто виходить, що межі природної ваги варіюються в межах 8-14 кг.

Оцінити будь ласка статтю:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 голосів, середній: 5,00 із 5)
Loading...

Схожі записи:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *