В яких продуктах містяться вуглеводи?

Визначитися в яких продуктах містяться вуглеводи дуже важливо. Адже як би активно жири не ділилися з нами енергією, вуглеводи залишаються лідерами у забезпеченні організму людини калоріями. На їх частку припадає від 50 до 60 відсотків енергії, одержуваної організмом. Один грам, засвоєних вуглеводів, віддає людині чотири кілокалорії. Тому важливо пам’ятати при харчуванні, в яких продуктах містяться вуглеводи, щоб не позбавляти від них свій організм.
Вуглеводи беруть активну участь і в процесах фізіології багатьох систем нашого організму. Центральній нервовій системі вуглеводи віддають енергію, яка дуже важлива для нервової тканини. Наприклад, наш мозок потребує глюкози приблизно в два рази більше, ніж наші м’язи і в три рази більше наших нирок. Тому, знаючи, в яких продуктах містяться вуглеводи, а корисно активно вживати їх, ми не змусимо наш мозок «сидіти» на голодному пайку.
Перш ніж розбиратися в яких продуктах містяться вуглеводи, потрібно з’ясувати, які вони бувають. Вуглеводи поділяються на дві групи: прості, які є основними і складні вуглеводи.
1. Простими вуглеводами є моносахариди (фруктоза, глюкоза, галактоза) і дисахариди (мальтоза та сахароза).
2. Складними вуглеводами є полісахариди: глікоген, крохмаль, клітковина, пектин.
Отже, продукти, в яких містяться вуглеводи?
Основне джерело вуглеводів – рослинні продукти. Лідери змісту вуглеводів наступні крупи: гречані, рисові, вівсяні, квасоля і хліб (пшеничний і житній).
Величезною концентрацією вуглеводів відрізняються кондитерські вироби: зефір, шоколад, карамель, здобне печиво тощо.
Всі прості вуглеводи, а з складних крохмаль і глікоген, не викликають труднощів в організмі при засвоєнні, правда засвоюються, з різною швидкістю. Припустимо, глюкоза засвоїться швидше фруктози, незважаючи на те, що вони потраплять в організм з одного фрукта, з однієї ягоди або одного овочу.
Основними постачальниками сахарози є солодощі: морозиво, варення, кондитерські вироби, цукор і деякі фрукти і овочі.
Лактозу містить молоко і молочні продукти.
Лідируюче положення (80% всього обсягу) серед споживаних вуглеводів займає крохмаль.
Дуже щедрі на крохмаль манна крупа, пшенична і рисова, вони містять в 100 грамах від 68 до 73 грам крохмалю, трохи менше його в житнього, пшеничного борошна і в макаронних виробах – від 60 до 68 грам, горохові і квасолі – від 43 до 47 грам, печиво містить від 51 до 56 грам.
Помилково вважати головним джерелом крохмалю картоплю, горошок, гарбуз і банани, вони містять його не так і багато:
- картопля — 18%;
- зелений горошок – 7%;
- банани і гарбуз – 2%.
Зовсім трохи крохмалю готові віддати помідор, морква і капуста – від 0,2 до 0,5%.
Знову ж потрібно враховувати, що крохмаль повільно засвоюється. Легше всього організму впоратися з крохмалем, що надійшов з манної крупи або рису. Трохи складніше з крохмалем із пшона, круп (гречаних, перлових і ячних), картоплі, а от крохмаль квасолі і гороху перетравлюється гірше інших.
Оцінити будь ласка статтю: