В яких продуктах містяться вуглеводи?

В яких продуктах містяться вуглеводи?

Визначитися в яких продуктах містяться вуглеводи дуже важливо. Адже як би активно жири не ділилися з нами енергією, вуглеводи залишаються лідерами у забезпеченні організму людини калоріями. На їх частку припадає від 50 до 60 відсотків енергії, одержуваної організмом. Один грам, засвоєних вуглеводів, віддає людині чотири кілокалорії. Тому важливо пам’ятати при харчуванні, в яких продуктах містяться вуглеводи, щоб не позбавляти від них свій організм.

Вуглеводи беруть активну участь і в процесах фізіології багатьох систем нашого організму. Центральній нервовій системі вуглеводи віддають енергію, яка дуже важлива для нервової тканини. Наприклад, наш мозок потребує глюкози приблизно в два рази більше, ніж наші м’язи і в три рази більше наших нирок. Тому, знаючи, в яких продуктах містяться вуглеводи, а корисно активно вживати їх, ми не змусимо наш мозок «сидіти» на голодному пайку.

Перш ніж розбиратися в яких продуктах містяться вуглеводи, потрібно з’ясувати, які вони бувають. Вуглеводи поділяються на дві групи: прості, які є основними і складні вуглеводи.

1. Простими вуглеводами є моносахариди (фруктоза, глюкоза, галактоза) і дисахариди (мальтоза та сахароза).

2. Складними вуглеводами є полісахариди: глікоген, крохмаль, клітковина, пектин.

Отже, продукти, в яких містяться вуглеводи?

Основне джерело вуглеводів – рослинні продукти. Лідери змісту вуглеводів наступні крупи: гречані, рисові, вівсяні, квасоля і хліб (пшеничний і житній).

Величезною концентрацією вуглеводів відрізняються кондитерські вироби: зефір, шоколад, карамель, здобне печиво тощо.

Всі прості вуглеводи, а з складних крохмаль і глікоген, не викликають труднощів в організмі при засвоєнні, правда засвоюються, з різною швидкістю. Припустимо, глюкоза засвоїться швидше фруктози, незважаючи на те, що вони потраплять в організм з одного фрукта, з однієї ягоди або одного овочу.

Основними постачальниками сахарози є солодощі: морозиво, варення, кондитерські вироби, цукор і деякі фрукти і овочі.

Лактозу містить молоко і молочні продукти.

Лідируюче положення (80% всього обсягу) серед споживаних вуглеводів займає крохмаль.

Дуже щедрі на крохмаль манна крупа, пшенична і рисова, вони містять в 100 грамах від 68 до 73 грам крохмалю, трохи менше його в житнього, пшеничного борошна і в макаронних виробах – від 60 до 68 грам, горохові і квасолі – від 43 до 47 грам, печиво містить від 51 до 56 грам.

Помилково вважати головним джерелом крохмалю картоплю, горошок, гарбуз і банани, вони містять його не так і багато:

  • картопля — 18%;
  • зелений горошок – 7%;
  • банани і гарбуз – 2%.

Зовсім трохи крохмалю готові віддати помідор, морква і капуста – від 0,2 до 0,5%.

Знову ж потрібно враховувати, що крохмаль повільно засвоюється. Легше всього організму впоратися з крохмалем, що надійшов з манної крупи або рису. Трохи складніше з крохмалем із пшона, круп (гречаних, перлових і ячних), картоплі, а от крохмаль квасолі і гороху перетравлюється гірше інших.

Схожі записи:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *