Якщо присутні нітрати в продуктах харчування, як діяти?

Нітрати в продуктах харчування.

З настанням зимового періоду настає великий дефіцит на зелень, різні овочі і фрукти. Проте перша парникова зелень і овочі можуть містити підвищену кількість нітратів (солі азотної кислоти). Це хімічна сполука призначена для мінерального живлення та будівельного матеріалу рослин і зовсім ніякої користі не несе для організму людини. У сільському господарстві використовують нітрати натрію, кальцію, амонію і калію.

Нітрати в продуктах харчування здатні викликати у людини стан метгемоглобінемії – порушення здатності гемоглобіну транспортувати кисень.

Якщо нітрати в продуктах харчування вжити у великих кількостях, то може статися гостре отруєння, при якому характерні пронос (діарея), блюванням, зниження артеріального тиску, загальна слабкість, погіршення самопочуття, що пояснюється кисневим голодуванням тканин. Також з’являється головний біль, запаморочення, похолодання кінцівок. У дуже важких випадках можливі судоми м’язів обличчя, порушення координації рухів і втрата свідомості.

Як показали численні дослідження, нітрати в продуктах харчування містяться не в однаковій кількості. Абсолютним лідером по накопиченню нітратів виявилися шпинат і буряк, за ними йдуть ріпа, кріп, салат, петрушка і капуста. Найменше нітратів у моркві і практично немає в цибулі. Огірки, картопля і томати можуть легко накопичувати в собі нітрати. Всупереч поширеному переконанню у динях та кавунах зовсім мало нітратів.

Нітрати в продуктах харчування містяться в незначній кількості: в молоці, морській рибі, м’ясі, вони спостерігаються у вигляді слідів. Фрукти, ягоди та злаки взагалі не здатні накопичувати небезпечні для здоров’я людини концентрації нітратів.

Так як же бути, якщо нітрати в продуктах харчування все ж присутні? Якщо показники нітратів перевищують в два рази, продукт можна використовувати для салату, змішавши з іншими екологічно чистими продуктами або використовувати овочі в відвареному вигляді (при цьому 50% нітратів переходить в розчин). Температурна обробка овочів допоможе знизити концентрацію нітратів на 20%, а звичайне очищення овочів на 10%. При зберіганні овочів і фруктів можна розраховувати на зниження кількості нітратів тільки через пару місяців.

Вміст нітратів в продуктах харчування часто призводить до йодного голодування і в подальшому порушенню вироблення гормонів щитовидної залози. Крім цього, нітрати в продуктах харчування можуть призводити до порушення активності ферментів, функції нервової системи, ендокринної та серцево-судинної систем.

У шлункове-кишковому тракті під впливом мікрофлори нітрати перетворюються в більш небезпечні речовини – нітрити (солі азотистої кислоти). Їх шкідлива дія перевершує нітрати в 30 разів. Вони найбільш небезпечні для хворих, які страждають захворюваннями дихальної (астмою, емфіземою) і серцево-судинної систем, так як посилюють кисневе голодування тканин.

Нітрити утворюються з нітратів за допомогою бактерій слини і мікрофлори кишечнику. Пошкоджені овочі і фрукти, в яких оселилися бактерії, також можуть перетворити нітрати в нітрити, тому дуже важливо для зберігання залишати неушкоджені, цілі овочі і фрукти.

У всьому світі нітрити використовують як стабілізатор і консервант рожево-червоного кольору в шинці та ковбасі. У цих продуктах найбільша кількість нітритів, незначна в макаронних виробах, молочних продуктах і хлібобулочних виробах. У свіжих овочах і фруктах їх практично не міститься. Допустима доза для людини нітритів – 50 мг/кг.

Потрапляючи в шлунок, нітрити під впливом соляної кислоти утворюють разом з амінами (білкове з’єднання) риби і м’яса нітрозамінники, а вони в свою чергу є сильними канцерогенами, тобто речовинами, здатними викликати онкологічні захворювання. Кількість нітрозних з’єднань збільшується при посолі і копченні продуктів, так як в цьому випадку використовують нітрати і нітрити, які допомагають не втратити м’ясу природне забарвлення і призводять до руйнування білкової частини продукту з утворенням нітрозамінників.

Окремо хочеться сказати про спиртні напої і питну воду. На жаль, нітрозамінники в невеликих кількостях виявляються навіть у звичайній питній воді. Пиво і деякі сорти вин містять нітрозамінники в тій кількості, яку додають у ковбасу і шинку.

Враховуючи, що нітрити та нітрати в продуктах харчування представляють високу небезпеку для людини, необхідно приймати всі заходи, щоб знизити їх концентрацію до мінімуму.

Як зменшити нітрати в продуктах харчування?

  • вносити мінеральні добрива (азотні і гній) восени, а не навесні;
  • для тривалого зберігання необхідно ретельно очищати від забруднення овочі і фрукти;
  • зберігати в холодному місці, щоб не допустити перетворення нітратів у нітрити за допомогою мікробів;
  • для приготування їжі не використовувати алюмінієвий посуд;
  • морожені овочі і фрукти розморожувати тільки перед вживанням, адже тривале розморожування овочів сприяє переходу нітратів у нітрити;
  • використовувати метод вимочування зелені (знижує концентрацію нітратів на 25%), для цього очищені від прожилок листя на дві години замочити, злити воду і налити нову, вимочувати дві години, у третій воді можна залишити їх на всю ніч;
  • не вживати квашені, солоні і мариновані овочі раніше, ніж через 15 днів, так як перші два тижні від моменту квашення і маринування йде посилене перетворення нітратів у нітрити;
  • салати готувати перед самим вживанням, обов’язково додавати цибулю і часник, краще заправляти салати рослинним маслом (оливковою або соняшниковою олією), а не майонезом і сметаною, так як в їх середовищі активно розвивається мікрофлора, що дає перехід нітратів у нітрити;
  • видалення стеблової, серцевинної частини овочу, а також шкірки;
  • сік овочів і фруктів вживати відразу після свіжого віджимну, так як вже через пару годин при кімнатній температурі накопичуються небезпечні концентрації нітритів;
  • не вживати прилеглу до кірки м’якоть дині і кавуна;
  • не варто захоплюватися ковбасами, м’ясними консервами і шинкою: вони багаті нітратами;
  • нітрити та нітрати в продуктах харчування здатні нейтралізувати аскорбінові кислоти і вітамін «Е»;
  • не зловживати кавою, так як хлоргенова кислота, що міститься в каві, стимулює утворення нітритів в організмі людини;
  • у великій кількості вживати фрукти (особливо грейпфрут), ягоди (чорну і червону смородину), зелений чай, які містять величезну кількість природних антагоністів нітратів – аскорбінову кислоту.

На останок хотілося б розповісти про зайві продукти, що негативно впливають на струнку фігуру людини.

Схожі записи:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *