Які продукти не бажані при відчутті печії?

Які продукти не бажані при відчутті печії?

Неприємне відчуття печіння в стравоході знайоме багатьом. Продукти, що викликають печію і які входить в список небажаної їжі? Далеко не всі «страждальці» можуть відповісти на це запитання.

Відчуття печіння при печії піднімається догори від підложечної області. Іноді відчувається дискомфорт в області шиї. Чому він виникає? Проблема розвивається на тлі викиду кислого вмісту шлунку в стравохід (відбувається це за «слабкого» клапана – нижнього стравохідного сфінктера).

Причини появи печії різноманітні: вагітність, ожиріння, природна схильність, зловживання деякими продуктами, схильність до шкідливих звичок.

Не варто забувати і про зв’язок печії з деякими захворюваннями (можна виділити цукровий діабет, грижу стравохідного отвору, астму, гастрит, виразку шлунка, холецистит, ряд нервових розладів).

Часто поява відчуття печіння в стравоході пов’язана з порушенням роботи шлунку, стравоходу та дванадцятипалої кишки. У здорових людей ця проблема виникає на тлі непереносимості деяких продуктів.

Лікування печії сприяє нейтралізації надлишку кислоти (використовуються вуглекисла сода, палена магнезія тощо).

Важливо пам’ятати, що безконтрольне лікування печії може призвести до розвитку ще більших проблем, однією з яких є подразнення слизової оболонки шлунка.

Заборонені продукти при печії

Дієтологи пропонують всім тим, хто схильний до печії, уважно ставитися до складання раціону харчування. Не забудьте доповнити загальні списки тими продуктами, які викликають індивідуальну реакцію у деяких людей абсолютно «невинні» продукти можуть викликати напад печії).

Продукти, що викликають печію:

  • кава (з кофеїном і без);
  • будь-які алкогольні напої;
  • будь-яка жирна їжа;
  • деякі овочі і трави (ріпчаста цибуля, часник, м’ята, томати);
  • шоколад і какао;
  • цитрусові плоди (грейпфрут, лимон, апельсин тощо) і приготовані з них соки;
  • томатний і журавлинний сік;
  • будь-яка гостра їжа;
  • кетчуп та інші соуси;
  • яловичий фарш;
  • свинячі біфштекси;
  • молочні продукти (сметана, сир);
  • морозиво;
  • вершкове масло;
  • оцет;
  • кондитерські вироби з високим вмістом жиру;
  • свіжа здобна випічка.

З обережністю варто включати в раціон такі продукти, як:

  • розбавлені водою фруктові соки;
  • персики, виноград, малина, чорниця, полуниця, журавлина сушена;
  • квашена капуста, зелена цибуля, цибуля-порей;
  • курка, яловичина;
  • смажена яєчня;
  • смажена риба;
  • салат з консервованого тунця;
  • йогурт і молоко (2 % жирності), нежирний сир, сири чеддер і моцарелла;
  • часниковий хліб;
  • пиво і кола;
  • випічка з низьким вмістом жиру.

Додаткові поради

При схильності до появи печії лікарі рекомендують:

  • відмовитися від пізніх трапез і від переїдання (їсти потрібно часто і маленькими порціями);
  • не перекушувати на ходу і в поспіху;
  • не спати на дуже низьких подушках (щоб не було печії краще лягати на лівий бік);
  • відмовитися від шкідливих звичок – тютюн і алкоголь, що сприяють виробленню шлункового соку в стравохід;
  • дотримуватися збалансованої дієти (особливо при наявності зайвої ваги);
  • пити після їжі теплу рідину – вважається, що вона заспокоює шлунок і розбавляє кислоту; (рідкий раціон повинен бути рясним, але потрібно пити маленькими порціями);
  • уникати стресових ситуацій (не завадить навчитися елементам медитації);
  • не займатися спортом або активною трудовою діяльністю відразу ж після вживання їжі.

Як показує практика, досить відмовитися від деяких продуктів і печія надовго відступить. Однак важливо пам’ятати: правильне харчування при печії має надавати організму повноцінне підживлення.

Схожі записи:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *