Амарант допоможе при цукровому діабеті

Амарант допоможе лікуватися при цукровому діабеті

Амарант – рослина однорічна, трав’яниста. Вона має понад 100 різновидів, деякі з них – звичайні бур’яни. Але зустрічаються види амаранту, що володіють цілющими властивостями. Саме вони використовуються в сучасних умовах для лікування діабету – захворювання, від якого страждають мільйони.

Лікувальні властивості амаранту

У лікувальних цілях використовується насіння амаранту. Його цілющі властивості обумовлені збалансованим складом таких речовин, як фосфоліпіди, фітостероли і токоферол (вітамін Е). Основним компонентом амаранту, який позитивно впливає на організм, є сквален. Саме він відповідальний за оперативне насичення клітин киснем. Стимуляція обміну речовин, запобігання підвищення рівня «поганого» холестерину – також функції сквалену.

Амарант містить багато (до 50%) лінолевої кислоти, яка сприяє підтримці процесів розвитку і зростання внутрішніх органів, регулювання гормонального балансу. Незамінна вона і в боротьбі із зайвою вагою.

Амарант цінний ще і тим, що:

1. Вміст білка в ньому в 2 рази вищий, ніж у кукурудзі з рисом одночасно. В результаті він якісно покращує їжу, в якій відсутні тваринні білки.

2. Виступає непоганим джерелом низько-калорійної клітковини. Харчові продукти, що містять її, сприяють зниженню ризику захворювання атеросклерозом, варикозом, геморойом і навіть раком.

3. Не будучи істинним злаком, може використовуватися в харчуванні тих, хто схильний до алергії на харчові злаки.

Амарант м’яко, але ефективно, впливає на організм, сприяє його відновленню. Саме це необхідно тим пацієнтам, які страждають діабетом 2-го типу. Недуга проявляється через комплексне руйнування метаболізму, припинення засвоєння глюкози клітинами. Відновлення нормального обміну речовин допомагає значно зменшити симптоми захворювання і навіть повністю позбутися від діабету. Останнім реально тільки у випадках ранніх стадій хвороби. Якщо діабет вже тривалий час турбує пацієнта, препарати, що містять амарант, поліпшать стан, але навряд чи повністю вилікують.

Використання амаранту паралельно з традиційним лікуванням дозволяє досягти позитивних результатів набагато швидше. Через кілька тижнів терапії хворий зменшує вживання ліків, що знижують рівень цукру.

Протипоказання щодо прийому амаранту

Амарант не має протипоказань. Його не заборонено приймати навіть малюкам і годувальним мамам. Але можливі побічні дії:

  • незначна нудота;
  • головний біль і запаморочення;
  • розлади шлунка.

Так організм реагує на сквален, що сприяє насиченню клітин киснем. Через день-два неприємні відчуття зникають. Якщо цього не відбувається, слід звернутися за консультацією до лікаря.

Лікарські засоби з амарантом

Лікування за допомогою амаранту передбачає дієтотерапію, яка включає прийом:

  • амарантової олії;
  • борошна амаранту;
  • чаю.

Амарантова олія

Олія приймається:

  • тричі на день;
  • до їжі за чверть години;
  • по 10 крапель.

У перший день лікування прийом слід обмежити до двох разів.

Амарантову олію рекомендують додавати у вигляді заправки в різноманітні салати і овочеві страви – рагу, вінегрет, буряк. Її також кладуть в різноманітні каші – гречану, рисову, вівсяну.

Якщо подібні способи прийому не до душі, то можна нанести амарант на шматок сірого хліба і з’їсти з іншою їжею.

Не варто зупиняти прийом цілющого засобу, якщо з’явиться незначний дискомфорт в районі живота, порушиться кал. Але одноразову дозу слід зменшити приблизно на третину. Неприємні симптоми повинні швидко пройти.

Помітний ефект від прийому амаранту настає вже через десять днів. Він проявляється в зниженні в крові глюкози, а також до зникнення таких симптомів, як:

  • відчуття сухості в роті і постійна спрага;
  • діурез і загальна слабкість.

Амарантову олію вживають тільки сирою, оскільки обробка теплом знищує її корисні властивості.

Борошно з амаранту

Амарантове борошно рекомендується застосовувати у складі готових страв. Зокрема, його можна розвести молоком або водою, і на цій основі приготувати кашу, підливу, соус, панірування.

Але найбільш зручно додавати амарант в пшеничне борошно при приготуванні випічки. З пропорціями можна експериментувати, оскільки конкретні рекомендації відсутні. Навіть, якщо використовувати співвідношення 1:10, органолептичні властивості випічки істотно підвищуються. У неї з’являється легкий горіховий аромат і приємний присмак.

Вживання продуктів, у складі яких міститься амарантове борошно, забезпечують:

  • уповільнення засвоєння вуглеводів і жирів;
  • стабілізацію вмісту в крові цукру.

Амарантовий чай

Чай допомагає не тільки в лікуванні цукрового діабету, але використовується і для його профілактики.

Заварюється напій звичайним способом – чайна ложка з гіркою заливається 200 мл окропу. Після десятихвилинного настоювання можна приступати до чаювання. Напій п’ється тричі в день до їжі. Саме таке дозування позитивно впливає на організм.

Для профілактики амарантовий чай потрібно пити вранці і вечорами. Це посприяє зниженню ризику захворіти на діабет приблизно на 90%.

Амарант – унікальна рослина, подарована природою. На відміну від інших лікарських трав, що діють тільки в одному напрямку, вона здатна допомогти при багатьох захворюваннях. Речовини, які містяться в амаранті, сприяють відновленню організму і підвищенню імунітету.

Схожі записи:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *