Цинк в організмі людини – симптоми дефіциту, норми

Цинк в організмі людини - симптоми дефіциту, норми

Цинк – один із життєво важливих мікроелементів для людини. Термін “мікроелемент” означає, що організму необхідна мікроскопічна кількість тієї чи іншої речовини. Цинк відіграє важливу роль у роботі генного апарату, для метаболізму та забезпечення нормального зору (зокрема, адаптації до темряви). Крім того, він входить до складу інсуліну – гормону, необхідного для підтримання стабільного рівня цукру в крові.

Цинк впливає на метаболізм статевих гормонів та простагландинів, відіграє важливу роль у репродуктивному циклі, овуляції, заплідненні, а у чоловіків – в секреції тестостерону.

Нещодавно в США був справжній бум продажів цинкових добавок, які рекламували, як засіб профілактики простудних захворювань та для підвищення імунітету. Дійсно, в ході ряду досліджень доведено, що вживання цинку глюконату прискорює одужання, проте інші роботи свідчать про те, що ця речовина ніяк не впливає на грип і застуду. Поки не ясно, не пояснюється ця неефективність додаванням препарату цинку.

Симптоми дефіциту цинку

При недостатності цинку люди схильні до інфекцій та шкірного висипання, у них розвивається апатія, знижується нюх, дотик і апетит.

Дефіцит цинку в організмі пов’язаний з підвищеним ризиком безпліддя у жінок, а під час вагітності, із небезпекою аномальних кровотеч, викидня, прееклампсії, ускладнених, передчасних або запізнілих пологів, а також мертво-народжень і вроджених вад плода.

Рекомендовані норми цинку для жінок

Рекомендована денна норма споживання цинку становить 8 мг для жінок у віці старше від 19 років.

Вагітним щодня необхідно ще 3 мг, а годувальним матерям – 4 мг.

При суворій вегетаріанській дієті потреба в цинку зростає до 12-18 мг і залежить від віку та репродуктивного статусу.

Продукти, які містять цинк?

Таблиця (мг кількість в одній порції):

  • йогурт звичайний (одна склянка) – 1,3 мг;
  • сир пармезан (30 грамів) – 1,5 мг;
  • смажена свинина (30 грамів) – 5,1 мг;
  • індичка (90 грамів) – 3,7 мг;
  • печінка, яловичина (90 грамів) – 4,6 мг;
  • мигдаль (пів склянки) – 2,0 мг;
  • паростки пшениці (чверть склянки) – 3,1 мг;
  • боби (пів склянки) – 2,7 мг;
  • сочевиця (одна склянка у вареному вигляді) – 2,0 мг;
  • лущений горох (одна склянка у вареному вигляді) – 2,0 мг;
  • шпинат (одна склянка у вареному вигляді) – 1,3 мг;
  • тунець у власному соку (одна банка) – 1,3 мг;
  • коричневий рис (одна склянка у вареному вигляді) – 1,2 мг.

При наявності негативного стану, здатного призвести до дефіциту цинку в організмі (наприклад, розладів шлункове-кишкового тракту, анорексії чи анемії), необхідно звернутися до лікаря.

Оцінити будь ласка статтю:

Схожі записи:

Коментарі

  1. Від Дарья

  2. Від Svetlana

  3. Від Надежда

  4. Від Svetlana

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *