Цинк в організмі людини – симптоми дефіциту, норми
Цинк – один із життєво важливих мікроелементів для людини. Термін “мікроелемент” означає, що організму необхідна мікроскопічна кількість тієї чи іншої речовини. Цинк відіграє важливу роль у роботі генного апарату, для метаболізму та забезпечення нормального зору (зокрема, адаптації до темряви). Крім того, він входить до складу інсуліну – гормону, необхідного для підтримання стабільного рівня цукру в крові.
Цинк впливає на метаболізм статевих гормонів та простагландинів, відіграє важливу роль у репродуктивному циклі, овуляції, заплідненні, а у чоловіків – в секреції тестостерону.
Нещодавно в США був справжній бум продажів цинкових добавок, які рекламували, як засіб профілактики простудних захворювань та для підвищення імунітету. Дійсно, в ході ряду досліджень доведено, що вживання цинку глюконату прискорює одужання, проте інші роботи свідчать про те, що ця речовина ніяк не впливає на грип і застуду. Поки не ясно, не пояснюється ця неефективність додаванням препарату цинку.
Симптоми дефіциту цинку
При недостатності цинку люди схильні до інфекцій та шкірного висипання, у них розвивається апатія, знижується нюх, дотик і апетит.
Дефіцит цинку в організмі пов’язаний з підвищеним ризиком безпліддя у жінок, а під час вагітності, із небезпекою аномальних кровотеч, викидня, прееклампсії, ускладнених, передчасних або запізнілих пологів, а також мертво-народжень і вроджених вад плода.
Рекомендовані норми цинку для жінок
Рекомендована денна норма споживання цинку становить 8 мг для жінок у віці старше від 19 років.
Вагітним щодня необхідно ще 3 мг, а годувальним матерям – 4 мг.
При суворій вегетаріанській дієті потреба в цинку зростає до 12-18 мг і залежить від віку та репродуктивного статусу.
Продукти, які містять цинк?
Таблиця (мг кількість в одній порції):
- йогурт звичайний (одна склянка) – 1,3 мг;
- сир пармезан (30 грамів) – 1,5 мг;
- смажена свинина (30 грамів) – 5,1 мг;
- індичка (90 грамів) – 3,7 мг;
- печінка, яловичина (90 грамів) – 4,6 мг;
- мигдаль (пів склянки) – 2,0 мг;
- паростки пшениці (чверть склянки) – 3,1 мг;
- боби (пів склянки) – 2,7 мг;
- сочевиця (одна склянка у вареному вигляді) – 2,0 мг;
- лущений горох (одна склянка у вареному вигляді) – 2,0 мг;
- шпинат (одна склянка у вареному вигляді) – 1,3 мг;
- тунець у власному соку (одна банка) – 1,3 мг;
- коричневий рис (одна склянка у вареному вигляді) – 1,2 мг.
При наявності негативного стану, здатного призвести до дефіциту цинку в організмі (наприклад, розладів шлункове-кишкового тракту, анорексії чи анемії), необхідно звернутися до лікаря.
Оцінити будь ласка статтю:
Последнее время часто появляются седые волосы, слышала, что это может быть от нехватка цинка, так ли это?
Навряд чи, це більше генетична спадковість.
Не знаю как сейчас, а раньше в аптеках продавали мази с содержанием цинка для лечения кожных заболеваний, как считаете – это эффективное средство ?
Тут важко сказати, який вміст цинку, хто виробник тощо. На мою думку, в середину краще приймати, ніж на шкіру.