Дієта для підшлункової залози

Дієта для підшлункової залози

Підшлункова залоза – важливий орган травної системи людини. Вона виконує внутрішньо-секреторну і зовнішньо-секреторну функції, й виділяє панкреатичний сік, який містить основні харчові ферменти. Підшлункова залоза бере участь у регуляції жирового, вуглеводного і білкового обміну. Якщо залоза перестає повною мірою виконувати свої функції, в організмі відбувається серйозний розлад. Допоможе вирішити проблему дієта для підшлункової залози.

Загальні положення

Дана дієта має низьку калорійність (1800 ккал). Протягом дієти рекомендується вживати фізіологічну норму білка (для дорослої людини вона становить 80 грамів). 2/3 білкової їжі повинно мати рослинне походження (це означає, що лише третина припадає на білки тваринного походження). Споживання жирів і вуглеводів різко обмежується (до 60 і 200 грамів відповідно). Виключенню підлягають продукти, що провокують здуття живота. Під забороною знаходиться їжа, багата грубою клітковиною і екстрактивними речовинами (вони стимулюють секрецію травних соків). Щодня рекомендується випивати 1,5 – два літри води. Сіль доведеться обмежити до восьми-десяти грамів на день.

Продукти для дієти

Продукти подрібнюють (натирають на тертці) і запікають, варять або готують на пару. Температура подавання страв повинна бути комфортною (холодні і гарячі страви вживати не можна).

Меню дієти для підшлункової залози

Основу раціону складають наступні продукти, напої та страви:

• слабкий чай з невеликою кількістю цукру (можна додавати лимон, молоко);
• відвар шипшини;
• розбавлені соки;
• пшеничний хліб вчорашньої випічки або підсушений свіжий, а також сухарі та печиво галетне;
• кисломолочні продукти і напої (нежирний і некислий сир, кефір тощо);
• вегетаріанські круп’яні протерті супи з додаванням 5 грамів вершкового масла або 10 грам сметани;
• яєчні білки – два штуки і два жовтки;
• пісні сорти м’яса, птиці та риби;
• протерті або в’язкі каші, а також вироби з круп (запіканки тощо);
• макарони;
• рафінована рослинна олія – 15 грамів;
• вершкове масло – 30 грам;
• крохмалисті овочі;
• некислі фрукти і ягоди;
• несолодкі або наполовину солодкі муси і желе.

Під забороною знаходяться:

• какао, кава, газовані і холодні напої, а також виноградний сік;
• свіжі борошняні вироби і здоба;
• молочні продукти високої жирності;
• м’ясні бульйони і страви на їх основі;
• яйця круті, а також цільні яйця;
• жирні сорти риби, м’яса і птиці;
• ковбаси, консерви, копченості, ікра і субпродукти;
• розсипчасті каші (перлові, кукурудзяні, ячмінні крупи, пшоно підлягають обмеженню);
• не протерті сирі овочі;
• виноград, фініки, банани, інжир;
• кондитерські вироби і будь-які солодощі;
• прянощі;
• сало і кулінарні жири;
• будь-які алкогольні напої.

З наведеного вище списку дозволених продуктів можна складати своє меню цілком самостійно, однак не завадить проконсультуватися з лікарем, який може підкоригувати рекомендації по дієті для підшлункової залози.

Схожі записи:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *