Дієта при хворобах печінки

Навіть незначні порушення в роботі печінки серйозно позначаються на процесах травлення. Точну причину збою може сказати тільки лікар. А знизити завантаженість печінки, полегшити їй роботу допоможе спеціальна дієта при захворюванні печінки.

В щоденну дієту при хворобі печінки корисно ввести невелику кількість вершкового масла або натуральних вершків.

Дієта при хворобі печінки вітає щоденне вживання справжніх, якісних олій: соняшникової, оливкової, соєвої. Проте в помірних кількостях, інакше надмірна «масляна» профілактика захворювань печінки, може спровокувати низку інших хвороб.

Дієта при захворюванні печінки: що можна і потрібно їсти?

Лікар може призначити дієту при хворобі печінки (як правило це так звана «дієта 5») в залежності від ступеня її ураження. У загальному випадку система харчування хворого буде походити на харчування здорової людини з невеликими обмеженнями. Обмеження харчування при захворюванні печінки стосуються в першу чергу кількості вживаних жирів. Крім цього, дієта при хворобі печінки повинна містити білки і вуглеводи, такі, які будуть засвоєні організмом без проблем. Білок потрібен для відновлення тканини печінки, а вуглеводи стануть основним джерелом енергії, адже дієта навмисно обмежує кількість жирів, що надходять в організм.

З продуктів, що становлять дієту при хворобі печінки рекомендуються в першу чергу вершкове масло і вершки. Також в раціоні можуть бути оливкова, соєва і кукурудзяна олії. Особливе місце в раціоні будуть займати м’ясо і риба, як продукти багаті білками. Подавати їх потрібно у відварному вигляді, причому м’ясні або рибні екстракти потрібно виключити з раціону. При легких формах захворювання печінки можна вживати курятину, телятину або рибу, запечену в духовці у фользі. Щоб м’ясні страви не були такими вже одноманітними, можна відварити їх з овочами, а ці овочі подати як гарнір. Варену рибу можна збризкувати лимонним соком, щоб домогтися пікантності смаку.

Дієта при хворобі печінки: від чого краще відмовитися?

Їжа, яку необхідно виключити з раціону харчування при захворюванні печінки, в основному включає в себе жирні продукти.

По-перше, це жирна свинина і баранина, а також м’ясо птиці, наприклад, гусака або качки. Жир, який міститься в таких продуктах, дуже важко перетравлюється. Потрібно також виключити з раціону наваристі бульйони і супи.

По-друге, це будь-які види копченостей і консерви.

По-третє, це солодощі, типу шоколад або какао. І головне, дієта при захворюванні печінки категорично виключає будь-які види алкоголю. Навіть мала доза – одна чарка може спровокувати ускладнення чи загострення хвороби.

Схожі записи:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *