Якої дієти необхідно дотримуватися при цукровому діабеті?

Дієта при цукровому діабеті

Дієта при цукровому діабеті, що перевищує нормальні показники – це звичайне здорове харчування з виключенням з раціону легко-засвоюваних вуглеводів, обмеженням жирної, смаженої і солоної їжі. Для того, щоб одержувані з їжею вуглеводи надходили рівномірно протягом дня, необхідно харчуватися часто і потроху.

Цукор в крові і дієта – який зв’язок?

Дієта і зниження цукру в крові – поняття взаємозалежні. Для того, щоб зрозуміти, який же існує між ними зв’язок, потрібно знати, як здійснюється вуглеводний обмін. Цукор, що надходить з їжею потрапляє в кров, одночасно у відповідь на прийом їжі в спеціальних клітках підшлункової залози виробляється гормон інсулін, який допомагає клітинам тканин засвоювати цукор або глюкозу. Глюкоза надходить у клітини тканин, де з неї виходить енергія, необхідна клітинам для підтримки нормального обміну речовин.

Якщо цієї енергії недостатньо, то порушаться всі види обміну – білковий, жировий, вуглеводний, що призведе до порушення роботи всіх органів і систем. В першу чергу при цьому страждають нервова система, нирки і зір. Порушення білкового обміну призводить до зниження імунітету, тому діабетики завжди страждають різними інфекціями.

При цукровому діабеті глюкоза не надходить в клітини, а накопичується в крові. Цукровий діабет поділяється на два типи: перший тип цукрового діабету пов’язаний з недостатнім надходженням в кров інсуліну через руйнування клітин підшлункової залози, які його виробляють. Цей вид діабету часто пов’язаний з вірусними інфекціями і зазвичай розвивається у молодих людей. Другий тип цукрового діабету пов’язаний з нечутливістю клітин тканин до інсуліну. Він розвивається частіше у другій половині життя.

Діабет найчастіше починається поступово у вигляді перед-діабету, коли цукор в крові підвищується, але ще не настільки, щоб викликати захворювання. Саме в цей час правильна дієта допоможе попередити перехід перед-хвороби у хворобу.

Основні правила дієти при діабеті

Харчування при цукровому діабеті ні в якому разі не повинно обмежувати надходження в організм поживних речовин. Але загальна калорійність добового раціону повинна бути дещо знижена. Жорстке обмеження стосується тільки легко-засвоюваних вуглеводів, солодощів та здоби. Частка білкових продуктів у добовому раціоні має бути злегка збільшена – це необхідні калорії і поживні речовини, необхідні для підтримки імунітету.

Факторами ризику розвитку цукрового діабету є зайва вага, тому дієта при підвищеному цукрі крові повинна включати в себе обмеження не тільки легко-засвоюваних вуглеводів, але і тваринних жирів, а також будь-якої жирної, смаженої і солоної їжі.

Для норми в крові у здорової людини повинно міститися 3,3-5,5 ммоль/літрів цукру. Протягом доби можуть відбуватися коливання вмісту цукру у крові, але в межах норми – цукор після їжі підвищується. При цукровому діабеті таких перепадів бути не повинно, тому необхідно вживання їжі не менше 5-6 разів на добу невеликими обсягами.

Продукти, які можна вживати

Можна їсти нежирні м’ясо, рибу, молочні продукти, яйця, соєві – всі ці страви містять білок, дуже корисний при цукровому діабеті.

Вуглеводи – це джерело енергії і без них організм людини обійтися не може. Тому значну частину раціону повинні займати продукти, до складу яких входять складні вуглеводи. Це овочі (крім картоплі), каші (крім манної) і кисло-солодкі фрукти. Хліб вживати можна, але не більше 300 грамів на день, віддаючи перевагу хлібу з цільних зерен і хліб-булочним виробам з підвищеним вмістом клейковини (рослинного білка, що міститься в пшениці).

Багато овочів і фруктів корисні при підвищеному цукрі у крові. Такі овочі знижують цукор, як білокачанна капуста, салат, спаржа, топінамбур, латук, селера, цибуля, часник, помідори. Ягоди і фрукти, що знижують цукор у крові – чорниця, брусниця, горобина, груша. Сприяють пониженню цукру в крові також квасоля, горох, мигдаль, волоські горіхи.

У якості солодощів допускається одна-дві чайних ложки меду на день або солодощі, приготовлені на основі цукру-замінників: сорбіту, ксиліту тощо.

З жирів перевага віддається рослинним жирам – тваринні жири в достатній кількості людина отримає з нежирним м’ясом, рибою, молочними продуктами.

Всі страви повинні бути вареними, печеними або приготовленими на пару. Іноді допускаються тушковані страви, і як виняток – смажені.

Продукти, які слід виключити з раціону

З раціону слід повністю виключити всі солодощі і здобу: цукерки, варення, торти, пироги, солодкі напої (особливо газовані), манну кашу, макарони, виноград, родзинки, інжир, солодкі ягоди і фрукти. Обмежити слід жирні м’ясо, рибу, молочні продукти, сіль.

Дотримання такої дієти зовсім необтяжливо – це те саме раціональне харчування, яке рекомендується всім людям, не тільки тим, у кого підвищений цукор у крові, або людям, що хворіють діабетом.

Схожі записи:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *