Дієта при гастриті шлунку

Яка має бути дієта при гастриті шлунку

Гастрит – це запалення слизової оболонки шлунку при постійному хронічному впливі подразника. Якщо дотримуватися певної дієти при гастриті шлунка, то шлунок можна на певний час полегшити від негативного впливу шкідливих продуктів, а іноді і взагалі позбутися від болю при гастриті.

Гастрит шлунку — правила дієти і харчування

1. Їсти потрібно не рідше чотирьох разів на день.
2. Страви потрібно готувати різноманітно і смачно, збагачуючи їх вітаміни.
3. Їжа не повинна подразнювати слизову оболонку шлунка.
4. Кількість і об’єм порцій не повинні бути надмірними.
5. При хронічному гастриті, алкоголь і паління суворо протипоказані.

Що можна їсти при гастриті?

1. Підбирати дієтичні страви потрібно з урахуванням кислотності шлунка.
2. Можна їсти сірий та білий пшеничний хліб тільки вчорашньої випічки, печиво, чудово випечені пиріжки і не здобні булочки.
3. Супи повинні бути на рибних, м’ясних, овочевих і грибних бульйонах.
4. Також потрібно вживати супи з дрібно-нарізаними овочами, фрикадельками і не потертими крупами.
5. Якщо організм переносить, можна їсти борщ, з дрібно-порізаним буряком і капустою.
6. Гастрит і квашена капуста сумісні, якщо капуста не кисла, її сік навіть корисний. Але будьте обережні з вживанням квашеної капусти, яка містить оцет.
7. Котлетки з яловичини, кролика, телятини.
8. М’ясо шматочками в тушеному, вареному або запеченому вигляді. Якщо смажене м’ясо, то без панірування.
9. Рибу також можна їсти: варену, тушковану, на пару або запечену. Готуйте таку рибу: хека, минтая, карпа, судака, тріску, окуня, камбалу, товстолоба і щуку. Необхідно обмежити вимочений в молоці оселедець.
10. Вживати в стравах натуральне молоко. Кефір, кисле молоко, нежирну сметану, йогурт, сир.
11. Також можна їсти запіканку, ліниві вареники, ватрушки і пудинги.
12. Готуйте каші з круп, бажано розварені і розсипчасті. Можна відварену вермішель і локшину, приготовлену на бульйоні або молоці навпіл з водою.
13. Картопля, буряк, морква, гарбуз і кабачки потрібно варити, тушкувати або запікати. Також можна свіжі помідори, петрушку і кріп.
14. Фрукти і ягоди без шкірки, проварені і протерті. Можна компот із сухофруктів. Яблука, печиво, желе, кисіль, мед, цукор, варення.
15. Пити можна каву і какао з молоком, чай з лимоном, відвар шипшини і пшеничних висівок.
16. Із закусок можна їсти нежирну шинку, молочну, докторську, і дитячу ковбаси. Заливну рибу, язик і м’ясо.

Як відомо, мінеральна вода впливає на кислотність шлунка і знімає запалення. Всім відому воду “Боржомі” можна пити при підвищеній кислотності.

При гастриті шлунку слід виключити наступні продукти

1. Свіжу випічку із здобного та листкового пісочного тіста.
2. Бобові, квасолеві і горохові супи.
3. Жирне м’ясо гусака, качки і копченості.
4. Також консерви і рибу жирних сортів: білугу, сома, осетрину, лосось і палтус, в будь-якому вигляді.
5. Гострий сир, жирне молоко і жирні вершки.
6. Яйця, зварені круто.
7. Каші з бобових, перловку і пшоняну.
8. Сирі не потерті овочі: брукву, редьку, редис, цибулю, часник, гриби, огірки.
9. Мариновані та солоні овочі теж потрібно виключити.
10. Малину, смородину, фініки, аґрус, інжир, халву, шоколад, морозиво і тістечка.
11. Алкоголь, газовані напої, квас і виноградний сік.
12. Жирні соуси з хроном, перцем і гірчицею.
13. Дуже гострі закуски, також консерви, копчені і жирні.
14. Яловичий, свинячий та баранячий жири.
15. Маргарин.

Дієта при хронічному гастриті

В залежності від типу кислотності, основною метою дієти є зменшення хімічного і механічного подразнення шлунка. Вживати потрібно їжу, яка зварена у воді або приготована на пару, і тільки в протертому вигляді.
Ось які продукти рекомендується їсти при хронічному гастриті:

  • білі сухарі, не здобне печиво, пшеничний хліб;
  • паштет з печінки, нежирну ковбасу або шинку, негострий сир, супи з протертими або дрібно нарізаними овочами, макаронами на рибному або м’ясному бульйоні;
  • не смажене і не жирне м’ясо;
  • овочеві страви, відварені або тушковані;
  • другі страви з дрібних макаронів і круп;
  • омлети, круто-зварені яйця;
  • страви з молочних продуктів;
  • малину, полуницю, чорницю, суницю, які протерті;
  • варення, киселі, пюре з фруктів і ягід.

Пам’ятайте, що при не правильному харчуванні і не дотриманні рекомендацій лікарів, можуть спостерігатися повторні симптоми хронічного гастриту.

Ерозивний гастрит і його дієта

При ерозивній формі гастриту важливо в якому стані їжа надходить у шлунок. Щоб уникнути подразнення слизової оболонки, потрібно не вживати занадто гарячу або холодну їжу. Що стосується консистенцій, то уникайте грубої їжі, їжте напіврідкі або протерті страви. Намагайтеся їсти частіше, але потроху.

Дотримуючись дієти, пам’ятайте, що їжа повинна забезпечувати організм вітамінами, живильними речовинами і мікроелементами.

Виключіть зі свого раціону:

  • жирну рибу і м’ясо будь-які консерви оцет і гострі приправи;
  • алкоголь і каву, свіжо-вичавлені соки;
  • фрукти і ягоди, які володіють підвищеною кислотністю;
  • випічку з дріжджового тіста.

Готуйте супи та каші на основі різних круп. Другі страви краще готувати на пару або варити. Пийте киселі, вони володіють обволікальною структурою. Смажити нічого не можна!

Схожі записи:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *