Дієта при хворобах жовчного міхура

Дієта при хворобах жовчного міхура

Жовчний міхур – грушоподібний мішечок, підвішений між частинками печінки, що є резервуаром для жовчі. Невеликий розгалужений канал (протока) переносить жовч міхура і печінки в тонку кишку. Коли міститься жир їжа покидає шлунок, гормони змушують жовчний міхур спорожнятися енергійними скороченнями м’язів його стінок, а печінка – прискорено виробляти жовч. Їжа, багата вітамінами групи В, також стимулює випорожнення жовчного міхура, збільшуючи виробництво енергії.

Хоча жовч містить тільки воду, лецитин, холестерин, мінеральні речовини, кислоти і пігменти, вона вкрай важлива для здоров’я. Лецитин розбиває частинки жиру на мікроскопічні крапельки, які легко оточуються ферментами, перетравлюються і засвоюються. Жовчні кислоти необхідні для проникнення переварених жирів, каротину і вітамінів A, D, Е і К через стінки кишечнику в кров.

Недостатній потік жовчі

Коли в їжі мало білка або багато рафінованих вуглеводів, жовч виробляється в дуже маленьких кількостях. Якщо жовчі недостатньо або жовчний міхур не може спорожнятися самостійно або печінка не збільшує виробництво жовчі, частинки жиру залишаються такими великими, що ферменти не можуть змішатися з ними. В результаті жири перетравлюються лише частково і засвоєння помітно придушене.

Частина неперетравленого жиру швидко реагує з будь-якими формами заліза і кальцію в їжі, утворюючи нерозчинні мила. Таким чином, залізо і кальцій не потрапляють в кров, а мило робить кал вкрай твердим і викликає запор. Якщо такий стан затягується, можуть розвинутися важка анемія, порожність кісток, мимовільні переломи і викришування хребців. Погане спорожнювання кишечнику у поєднанні з проблемами з жовчним міхуром незмінно вказує на значну втрату необхідних організму мінеральних речовин.

Велика частина твердих жирів, що надходять з їжею, швидко плавиться при температурі тіла. Якщо жовчі недостатньо, цей розплавлений, неперетравлений жир обволікає грудочки їжі, не даючи білкам і вуглеводам змішуватися з ферментами і заважаючи їх перетравленню. Крім того, недолік жовчних кислот перешкоджає засвоєнню каротину і вітамінів A, D, Е і К, а також тієї частини жирів, яка розщепилася ферментами. Таким чином виникає недостатність лінолевої кислоти, каротину та жиророзчинних вітамінів. У людей з жовчною недостатністю зазвичай настільки великий дефіцит вітаміну А, що їм важко водити автомобіль вночі, шити або займатися іншою роботою, що вимагає напруги очей.

На неперетравленій їжі розмножується велика кількість кишкових бактерій, виділяючи гістамін і гази, створюють дискомфорт, поганий запах з рота. Велика частина неперетравленої їжі втрачається при дефекації, що стає проблемою, коли потреба в калоріях висока і не вистачає білка для відновлення організму.

Хоча зазвичай для полегшення харчових розладів рекомендується низько-жирова дієта, вона, очевидно, не може виправити ситуацію або збільшити засвоєння вітамінів.

Небезпека низько-жирової дієти

Метою будь-якої дієти повинно бути поліпшення здоров’я, але запобігання випорожнення жовчного міхура за допомогою низько-жирової дієти може принести більше шкоди, ніж користі, хоча до і після хірургічної операції така дієта бажана, оскільки дозволяє міхуру не напружуватися.

Зазвичай пацієнтам з жовчнокам’яною хворобою, непрохідністю жовчної протоки і хворобами жовчного міхура рекомендують дієту з 25% жиру (за калорійністю). Слід уникати повністю знежирену їжу, оскільки вона перешкоджає засвоєнню незамінних жирних кислот, каротину, вітамінів A, D, Е і К і створює їх дефіцит.

Люди, що відчувають болісні болі при виході жовчних каменів або запаленні жовчного міхура, настільки бояться багатьох продуктів, що «садять» себе на самостійно визначену, вкрай обмежену без жирову дієту, не розуміючи, що цим погіршують свій стан.

Жовчні камені

У 10% людей в жовчному міхурі зустрічаються камені, що складаються в основному з холестерину або жовчних пігментів. Причини (і запобігання утворення) каменів досі неясні. Відомо, що вітамін А швидко руйнується при відсутності вітаміну Е; що без вітаміну А мільйони мертвих клітин слизової оболонки жовчного міхура змиваються в жовч; що камені формуються навколо частинок органічної матерії. Таким чином, цілком імовірно, що мертві клітини здатні захоплювати і утримувати холестерин. Продукти, що містять вітаміни групи В або жир (наприклад, дріжджі, горіхи, цільне зерно), збільшують виробництво лецитину і всі вони (а також свиняче сало) стимулюють випорожнення жовчного міхура. Оскільки лецитин розбиває частки холестерину на дрібні крапельки і не дає їм злипатися, високий вміст лецитину в жовчі особливо важливо для запобігання утворення каменів у жовчному міхурі.

Нерідко камені утворюються під час вагітності, коли у жінок виникає величезний дефіцит вітаміну Е. У багатодітних матерів камені в жовчному міхурі зустрічаються набагато частіше, ніж у чоловіків і незаміжніх жінок. У людей з жовчнокам’яною хворобою може зберігатися нормальний рівень холестерину в крові, проте особливо часто камені зустрічаються у страждальних ожирінням, серцевими захворюваннями, діабетом або іншими розладами, пов’язаними з вмістом холестерину. В групі населення, що живиться рафінованою їжею, жовчнокам’яна хвороба зустрічається набагато частіше, ніж серед тих, хто їсть рафіновані продукти.

Чи можуть камені в жовчному міхурі розчинятися?

Випадки мимовільного розчинення жовчних каменів вкрай рідкісні. Наприклад, у молодої жінки під час вагітності виріс великий камінь, який через два місяці безслідно зник.

На загальну думку лікарів, жовчні камені самі по собі не можуть розчинятися і рано чи пізно буде потрібна операція. Є, звичайно, ситуації, коли хірургічне втручання необхідно, але якщо лікар вважає, що поки цього можна уникнути, варто спробувати застосувати інші засоби для розчинення каменів.

Дослідники підкреслюють, що рекомендовані зазвичай низько-жирової дієти насправді сприяють утворенню каменів, оскільки перешкоджають випорожненню жовчного міхура. Чим довше жовч знаходиться в міхурі, тим концентрованою вона стає. Якщо жовчний міхур не спорожняється, густа, застояна жовч з великим вмістом холестерину може плескатися в ньому днями і тижнями. В результаті холестерин і жовчні пігменти постійно вступають у контакт з розташованими там мертвими клітинами. За таких обставин утворення каменів неминуче.

Жовчні камені людини, імплантовані в жовчний міхур собаки, швидко розчинялися. Цей факт вказує на те, що якісь складові жовчі утримують холестерин від осадження. У зв’язку з цим було досліджено вплив різних поживних речовин на жовч людей, у яких видаляли камені. Холестерин швидко осаджувався, коли ці люди вживали їжу, насичену жирами. Чайна ложка (3-5 грам) арахідонової (незамінної жирної кислоти, що міститься в арахісовій олії) або лінолевої кислоти з 20-60 мг вітаміну В6 на 200% збільшувала здатність жовчі утримувати холестерин.

Отже, дієта, що сприяє запобіганню та можливого розчиненню жовчних каменів, повинна бути багата вітамінами А і Е, щоб запобігти відшарування клітин слизової оболонки. Вона повинна містити достатньо жирів і вітамінів групи В, щоб стимулювати енергійне спорожнення жовчного міхура після кожної їжі. Слід також потурбуватися про достатнє постачання організму всіх поживних речовин, що збільшують виробництво лецитину, щоб холестерин зберігався у вигляді суспензії. Споживання насичених жирів потрібно звести до мінімуму, а гідровані жири і надлишок вуглеводів, що перетворюються в насичені жири, необхідно повністю виключити.

Великі жовчні камені не можуть увійти в жовчний протік, а дрібні проходять вільно, тому біль викликають тільки камені середнього розміру. Можливо із-за того, що багато поживних речовин сприяють розслабленню і зменшують чутливість до болю, у деяких людей, що дотримувалися «антикаменної дієти», жовчні камені виходили майже без ускладнень. Крім того, лікарі призначають пацієнтам додаткові ліки для полегшення болю при проходженні каменя. Неприємні відчуття тривають лише кілька годин, як тільки камінь залишає жовчний проток, вони зникають назавжди. В цілому, біль, так і збиток, що наноситься організму при цій процедурі, набагато нижче, ніж при хірургічній операції.

Запалення жовчного міхура та загальної жовчної протоки

Причиною запалення рідко бувають бактерії. Запалення жовчного міхура може викликатися ліками, хімікатами і бактеріальними токсинами; у цьому випадку необхідно в першу чергу допомогти печінці, щоб вона могла знешкодити ці сполуки. У багатьох випадках хороші результати дає прийом кожні три години по 1000 мг вітаміну С і 200 одиниць вітаміну Е з «напою бадьорості», що містить 4 яєчних жовтка на літр.

Зазвичай запалення починається при недостатньому виробництві кортизону. Отже, потрібно робити акцент на посилення функції наднирників. Тут може допомогти антистресова програма і додатковий прийом щоранку по 1/2 чайної ложки солі з водою.

Жовтяниця

При цьому захворюванні пігменти із зруйнованих еритроцитів (червоних кров’яних клітин), зазвичай видаляються з жовчю, не можуть досягати кишечнику, вони накопичуються в крові і відкладаються в тканинах. Таким чином, шкіра і білки очей набувають характерний жовтуватий колір. Будь-яке захворювання, яке призводить до швидкого руйнування еритроцитів, що може викликати жовтяницю, але частіше ця хвороба починається через хірургічні травми, важкі набряки, спазми жовчної протоки або непрохідності, викликаної каменем, раком або кістою, які заважають проходженню жовчі в кишечник.

Ще під час Другої світової війни лікарі виявили, що одужання після жовтяниці можна значно прискорити дієтами з великим вмістом білка (до 250 грам в день), якщо тільки хворий зможе з’їсти таку величезну кількість. Жири не обмежувалися і вуглеводи давали, щоб білок не витрачався на виробництво енергії. Фахівці рекомендують 100-150 грам білка в день при помірному вмісті жиру та великій кількості натуральних вуглеводів і цукрів. При жовтяниці викид жовчних кислот у кров руйнує жири в клітинних стінках еритроцитів, викликаючи анемію. З цієї причини їжа повинна бути багата всіма поживними речовинами, необхідними для відновлення крові. Якщо харчування не відповідає потребам організму, може початися важке ураження печінки або навіть цироз. Таким чином, повноцінне харчування необхідно протягом тривалого часу після одужання.

Коли жовтяниця зумовлена спазмом м’язів жовчного міхура, слід негайно збільшити споживання речовин, які сприяють розслабленню тканин: вітаміну В6, магнію, кальцію і вітаміну D, що сприяє засвоєнню кальцію. Для стимуляції виробництва кортизону слід приймати «антистресову формулу» з посиленим молоком. Якщо ці заходи не прийняти досить швидко, жовч може потрапити в підшлункову залозу і викликати важке запалення, гострий біль і крововиливи. При панкреатиті необхідно застосовувати антистресову дієту, багату всіма перерахованими поживними речовинами.

Дієта при хворобах жовчного міхура

Коли починаються гепатит, панкреатит, запалення жовчного міхура або камінь вперше перекриває жовчний проток, нудота і блювота не дають хворому можливості їсти. У цьому разі треба негайно викликати лікаря, а також зробити всі зусилля для запобігання ацидолиза і задоволення потреби організму в поживних речовинах при стресі.

Після закінчення гострої стадії харчування з двогодинними перервами поступово замінюється шестиразовим. При більшості захворювань жовчного міхура спостерігається нестача жовчі, але додатковий прийом лецитину допомагає гомогенізації жирів і поліпшенню їх засвоєння. Хоча виробництво жовчних кислот, необхідних для перенесення переварених жирів і жиророзчинних вітамінів через стінки кишечнику, може збільшитися вдвічі при використанні рослинного масла замість твердого жиру, їх (жовчні кислоти) тимчасово слід приймати в таблетках (суха жовч). Зазвичай чайної ложки лецитину і 1-3 таблеток сухої жовчі з ферментами за кожною їжею достатньо для забезпечення ефективного травлення і запобігання метеоризму. М’який кал свідчить про те, що прийнято досить жовчі і нерозчинні мила не утворюються. Оскільки при хворобах жовчного міхура рівень вітамінів A, D і Е у крові особливо низький, ці жиророзчинні вітаміни слід приймати з лецитином і жовчю.

Метеоризм вдається полегшити, з’їдаючи в день 1-2 склянки йогурту або ацидофіліну. Якщо різкий запах калу зберігається, що вказує на неповне перетравлення білка, кількість лецитину, йогурту або ацидофіліну і таблеток жовчі з ферментами потрібно збільшити; і навпаки, якщо проблем з травленням не виникає, прийом таблеток можна припинити.

Дієта при хворобах жовчного міхура зазвичай містить довгий список заборон, які не мають, як виявилося, наукової основи. Насправді, не варто нехтувати жодним продуктом, якщо він сприяє здоров’ю. Навіть на салати не накладено табу. Для стимуляції потоку жовчі добре приймати не менше чайної ложки рослинного масла за кожною їжею, а для апетиту додавати приправи. Спочатку зазвичай вирішуються молоко та молочні супи, цільно-зерновий хліб і каші, нежирне м’ясо та риба, яйця, сир, фрукти, овочі, солодкий молочний крем та інші молочні десерти. Якщо дозволяє вага і одужання йде успішно, можна вживати невеликі порції свинини, яловичини, трохи смаженої, за умови прийому лецитину і таблеток жовчі за кожною їжею.

Оскільки рослинна олія засвоюється набагато легше твердих жирів, крім того, збільшує виробництво жовчних кислот і лецитину і знижує вміст холестерину в жовчі, саме її потрібно використовувати для приготування їжі. Кожен день корисно з’їдати кілька яєць або яєчних жовтків, особливо якщо пошкоджена печінка. Можна пити незбиране молоко, вершки і вживати вершкове масло, щоб зробити їжу більш апетитною. Їх кількість визначається потребою в калоріях і тим, як швидко перетравлюється їжа. Вживання будь-яких гідрованих жирів слід суворо обмежувати.

Щоб отримувати необхідну для одужання високобілкову їжу, не набираючи надлишок жиру, краще покладатися на дріжджі, соєве борошно, пшеничні висівки, свіже і порошкове незбиране молоко, горіхи, горіхове масло і печінку, злегка обсмажену в олії. Багато з цих продуктів можна включати до складу хліба, пиріжків, млинців.

Схожі записи:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *