Причини переїдання

Які є причини переїдання?

В нашій країні, на жаль, немає культури харчування. Але є культ їжі. І він багаторазово підживлюється телебаченням і рекламою. З ранку до ночі у всі вуха нам твердять: з’їжте це, спробуйте ось це. Багато продуктів харчування демонструються як унікальні продукти для схуднення! Абсурд самої фрази – щоб сильно схуднути, треба часто і багато їсти! А не навпаки – стримати свій апетит. Природно вплив зовнішніх факторів на нас тисне, і ми їмо, їмо, навіть коли вже важко дихати.

Психологи стверджують, що реклама є найпереконливішим фактором впливу на нашу свідомість. А на додачу до цього яскраві кричущі упаковки, апетитний вигляд продуктів, а тому утримати себе від переїдання практично неможливо. Адже перевищення денної норми калорій всього на 50 ккал призводить до накопичення зайвої ваги. Тоді, як зниження на 100 ккал призводить до зменшення ваги, і ми худнемо без проблем.

Виділимо кілька причин, які сприяють розвитку тяги до переїдання.

Економна велика упаковка

Ми всі звикли, що чим більша упаковка, тим дешевше продукт. І з задоволенням купуємо продукти у великих економічних упаковках. І рівно настільки ж більше потім і з’їдаємо. Адже давно відомо, що з великих упаковок і пакетів справді можна з’їсти більше, ніж хочеться. Таким чином, треба усвідомити, що розмір упаковки впливає на те, скільки ми з’їмо.

Забороніть собі купувати продукти харчування у величезних економічних упаковках. Якщо все ж принесли додому такий продукт, тут же його розділіть на частини і приберіть зайве, щоб не попадалося на очі.

Перестаньте жаліти їжу. Якщо ви наїлися, а на тарілці ще залишилася їжа – сховайте її у холодильник або краще викиньте без жалю.

Ми звикли швидко з’їдати продукти, у яких закінчується термін придатності. Їжте ці продукти, коли дійсно будете відчувати голод, а не в той момент, коли виявили у себе в холодильнику.

Продукти харчування з новими цікавими кумедними назвами так і просяться до нас в кошик.

Зорова провокація апетиту

Помічено, що якщо в той час, коли почуття голоду відсутнє, нам на очі попадається корисний продукт, то втриматися, щоб не з’їсти його, вдається небагатьом.

Встановіть собі правило – шкідливі і калорійні продукти ховати якнайдалі, а то й зовсім не приносити додому. А продукти, корисні для перекусу (фрукти, овочі, горіхи) зробіть доступними, розмістіть їх у красивій посуді або вазі на видному місці.

А як же без солоденького?

Різноманіття продуктів збуджує наш мозок і апетит. І тяга до нових продуктів не відбувається до тих пір, поки ми їх не спробуємо. Десерти викликають найбільший інтерес своїм оригінальним і апетитним виглядом. Тому для солоденького у нас завжди залишається місце у шлунку. Однак, як з’ясували вчені, спробувавши лише маленький шматочок нового продукту, тяга і інтерес до нього пропадають.

Не забороняйте собі пробувати нові продукти. Але стримуйте порив і пробуйте лише маленькими порціями.

Обман зору

При виборі ємності наш зір дає мозку сигнал, що високі і довгі стакани є більш місткими, ніж широкі і низькі. Однак за обсягом ці стакани можуть бути ідентичними.

Наливайте напої (особливо з підвищеним вмістом калорій) у довгі високі ємності, але не до країв. Так в мозок надійде сигнал про більший обсяг, але насправді ваш організм отримає менше.

Великі тарілки

Доведено, що кількість з’їденої їжі залежить не від її смакових якостей, а від того посуду, з якого ми їмо. Люди, що приймають їжу з великих об’ємних тарілок, переїдають на 20% більше, ніж якщо б їли з посуду середнього розміру.

Щоб насититися здорово накладайте на великі тарілки великі порції низько-калорійної їжі – овочеві салати або перші страви. А жирну їжу намагайтеся їсти з маленьких тарілочок, а не навпаки!

Економічно вигідно

Місця громадського харчування часто встановлюють більш дешеві ціни (з розрахунку на 100 грамів продукту) на великі порції. Як відомо, всі люди схильні до економії грошей, і не роздумуючи купують великі економічні страви, а потім з’їдають на 20-25% більше, ніж збиралися.

Перед тим як купити дешеву економічну їжу подумайте, де ви заощадите, а де навпаки – наберете зайвого. Економія грошей, виявляється, може призвести до зайвих кілограмів.

Перед тим, як зайти в місце громадського харчування з’ясуйте, що вас зараз мучить – апетит чи спрага. Дуже часто ці відчуття плутаються. Якщо хочеться пити, візьміть тільки прохолодний або гарячий напій, виключаючи печиво, закуски, бутерброди.

Великий асортимент

Для того щоб харчування було здоровим і збалансованим, ніяк не обійтися без його різноманітності. Однак, з іншого боку, добре знайомі продукти з’їдаються в менших обсягах, ніж нові й незвідані. Різноманітна їжа з’їдається швидше і з великим апетитом, а відповідно і в більшій кількості.

Не позбавляйте себе розмаїття, однак правильно його формуйте. Від нових видів солодощів та морозива слід утриматися, а побалувати себе новим овочевим салатом, супом, приготованим за новим рецептом, слід обов’язково. За святковим столом вибирайте одне блюдо і намагайтеся їсти його повільно, ретельно пережовуючи. Так ви швидко насититеся і уникнете небезпечного переїдання.

Таким чином, знаючи пастки реклами та магазинів, можна харчуватися здоровою і збалансованою їжею, уникаючи тяжкого переїдання.

Схожі записи:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *